main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 17 februari 2019 — 12:11

Harde clash PvdA en CDA over onderwijs: ‘Het is een beetje Rupsje Nooitgenoeg’

Een harde clash tussen de PvdA en de CDA vanmorgen in het eerste lijsttrekkersdebat voor de Provinciale Staten in WNL Op Zondag. De PvdA vindt dat er beter vier miljard kan gaan naar het onderwijs in plaats van naar de verlaging van de winstbelasting, maar het CDA zegt dat de PvdA “een Rupsje Nooitgenoeg” is.

De stelling werd ingebracht door Mei Li Vos, lijsttrekker voor de PvdA tijdens de Eerste Kamerverkiezingen. “Een vierdaagse schoolweek en een kleuterklas met 47 kleuters op een juf. Dat is nu de realiteit.” Volgens Vos is het tekort zo groot, omdat er nog te weinig geld naar het onderwijs gaat. Zij verwijt het kabinet dat ze kiezen voor de bedrijven in plaats van het onderwijs nu het weer “een beetje goed gaat met de economie.”

“Het is een beetje Rupsje Nooitgenoeg wat je hier ziet”, aldus Ben Knapen van het CDA. “Iedereen gunt zijn kinderen het beste, maar er gaat zes miljard naar extra investeringen in de publieke sector.” Het geld gaat volgens Knapen onder meer naar agenten, zorg, defensie personeel en onderwijs. “Daar is 430 miljoen euro uitgetrokken om de werkdruk te verminderen.” Daarnaast is er ook nog een salarisverhoging geweest van acht procent voor leraren in het basisonderwijs, stelt Knapen.

“Als je middelen uitgeeft, moet je ze verdelen over vraag die er overal is”, zegt Knapen. Vos vraagt vervolgens of Knapen het terecht vindt dat er vier miljard naar het bedrijfsleven gaat. “Ik ben benieuwd naar het antwoord op de vraag: waarom?” Knapen: “Die belasting gaat omlaag omdat je bedrijven in ons land niet op achterstand moet zetten met bedrijven in de landen om ons heen. “Idealiter zou je het in heel Europa moeten verhogen, maar anders jaag je gewoon banen weg.”

De PvdA kreeg bijval van GroenLinks en D66. Tegen de stelling waren naast CDA het Forum voor Democratie en de VVD.

Wie is volgens u de winnaar van het debat? Uw stem uitbrengen kan hier. De winnaar wordt maandagochtend bekend gemaakt in Goedemorgen Nederland.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer