‘Als je niet hun terminologie gebruikt, word je van racisme beschuldigd’
Sylvana Simons had het deze week in de Amsterdamse gemeenteraad over "jongeren van kleur". Schrijver Frank Karsten ziet het als tekenend voorbeeld van hoe taalgebruik aan het veranderen is, zo vertelt hij in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. Deze verandering heeft volgens hem een duidelijk doel: onderdrukking.
"Ze willen jou onderdrukken," zegt Karsten. Als voorbeeld noemt hij het gebruik van de term 'iemand met een migratieachtergrond' in plaats van 'allochtoon'. "Als je niet de terminologie gebruikt die zij hebben bepaald, dan zeggen ze: 'Jij bent slecht en daarom mag ik jou van racisme beschuldigen.'"
De manier waarop dit taalgebruik wordt opgedrongen heeft ernstige gevolgen voor het publieke debat, zo ziet Karsten. "Je wordt gemuilkorfd en ondergeschikt. Mensen gaan zich daardoor steeds onderdaniger opstellen in het publieke debat. Je kan anders continu van alles beschuldigd worden als je niet de juiste woorden gebruikt."
Identity politics
Opiniemaker Syp Wynia heeft dit fenomeen zien overwaaien uit Amerika. "Daar heet het identity politics", zegt Wynia. "Alles wat met ras te maken heeft wordt bepalend voor wie je bent. Het gaat niet meer om wat je zegt, maar om wat voor kleur je hebt. En het slachtofferschap dat je daaraan kan ontlenen."
Wynia stoort zich bijvoorbeeld erg aan het toenemende gebruik van het woord 'wit'. "Het is een dommige vertaling van het Engelse 'white'. Daarnaast denkt men dat er iets racistisch in het gebruik van het woord 'blank' zit."