main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 februari 2019 — 10:10

‘Overheid zelf vaak grote veroorzaker van schuldenproblematiek’

Eén op de tien huishoudens in Nederland heeft problematische schulden. Deze week kondigde staatssecretaris van Sociale Zaken Tamara van Ark spoedmaatregelen aan tegen de toenemende schuldenproblematiek. Een van de grootste veroorzakers van schuldenproblematiek is de overheid zelf, zo zei de staatssecretaris vanochtend in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Het belangrijkste is dat we voorkomen dat mensen in de schulden komen,” aldus Van Ark. Om mensen in de schulden te helpen, wil de staatssecretaris het voor gemeenten mogelijk maken mensen met schulden te benaderen. “Uit alles blijkt dat de overheid zelf een grote veroorzaker van problemen is. De Belastingdienst kan bijvoorbeeld zelf beslag leggen op je rekening, zonder dat je daar zelf toestemming voor geeft. Veel mensen komen daardoor in nog grotere problemen.”

Officier van Justitie Gabrielle Hoppenbrouwers herkent het beeld dat Van Ark schetst. “Ik kom op zitting mensen tegen die geldboetes krijgen. Als die een uitkering hebben kan dat een enorm bedrag zijn. Voor sommigen is 25 euro als termijnbedrag al heel veel.”

Een van de mogelijke maatregelen om mensen niet verder in de schulden te helpen is een zogenoemde noodstop. Hierbij wordt een boete niet langer verhoogd als die niet betaald wordt. Aan dit soort hulp zitten wel voorwaarden, zo benadrukt Van Ark. “Mensen moeten de hulp zelf accepteren. Het ingaan van een traject met schuldhulpverlening of het aanvragen van een regeling is een voorwaarde.”

De noodmaatregelen die nu zijn aangekondigd zijn een goed begin, zo ziet lector ‘Schulden en Incasso’ Nadja Jungmann. Toch zullen er nog meer maatregelen nodig zijn om daadwerkelijk alle problemen aan te pakken. “De staatssecretaris laat nu zien dat ze de aanpak van deze problemen belangrijk vindt. Toch zijn deze maatregelen nog niet voldoende. Waar veel mensen tegenaan lopen is dat ze bij hulp van de gemeente niet weten waar ze aan toe zijn. De verschillen tussen de gemeenten zijn heel groot.”

LEES OOK: Spoedmaatregelen voor mensen met schulden

Door: Tom Janssen

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Nog eens ruim twintig mensen opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…

Lees meer

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: toetreding Zweden en Finland tot de NAVO ‘verandert geopolitieke landschap in één klap’

De op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…

Lees meer

Zweedse regering besluit NAVO-lidmaatschap definitief aan te vragen

De Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…

Lees meer

Vorig jaar minder politiemedewerkers ontslagen

Het aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…

Lees meer

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…

Lees meer

Gewonde door schietpartij bij speeltuin in Zoetermeer

In Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…

Lees meer