main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
13 februari 2019 — 16:31

Raadsleden woedend op Sylvana Simons na kritiek op politie: ‘U moet zich kapotschamen!’

Sylvana Simons heeft zich met haar kritiek op het politieoptreden bij de schietpartij bij de Nederlandse Bank de woede op de hals gehaald van de gehele Amsterdamse gemeenteraad. Dat bleek vandaag tijdens een spoeddebat.

Een 31-jarige man kwam vorige week door politiekogels om het leven nadat hij omstanders en agenten had bedreigd met een nepwapen. De man was waarschijnlijk uit op zelfmoord, een zogenoemde suicide by cop, zo liet het OM eerder weten. Bij de schietpartij raakte ook een toevallige voorbijganger gewond.

Simons sprak eerder deze week van een “onnodige en buitensporige politiereactie”. Het politieoptreden zou de stad onveilig hebben gemaakt, zo meende het BIJ1-raadslid. De uitspraken kwamen haar eerder al op scherpe kritiek te staan vanuit de politie.

LEES OOK: Agent boos na kritiek Sylvana Simons op fatale schietpartij bij DNB

Simons verdedigde zich vanmiddag in het spoeddebat dat zij zelf had aangevraagd, zo meldt AT5. Nog voordat Simons zelf iets kon zeggen, sprak SP-raadslid Nicole Temmink haar ongenoegen uit: “Er is een tragisch voorval geweest waarbij een jongen is neergeschoten. We moeten terughoudend zijn om uitspraken erover te doen. We weten nog niet wat er is gebeurd. De Rijksrecherche doet onderzoek. We moeten daarop wachten.”

Simons zei dat haar woorden ‘misschien te scherp’ waren gekozen. Toch zette zij haar spoeddebat door. “Ik heb jongeren van kleur gesproken die zich zorgen maken om neergeschoten te worden door de politie. Ik begrijp die zorgen,” aldus Simons. Ook twijfelde zij aan de verklaringen van het Openbaar Ministerie (OM). “Als het OM verklaart over een incident, hoef ik dat niet meteen klakkeloos aan te nemen als voor de waarheid.”

Kapotschamen

VVD-fractievoorzitter Eric van der Burg uitte zijn ongenoegen over de beschuldigingen van Simons aan het adres van de politie. Dat zij haar woorden niet terugnam, leidde tot veel woede. “Ik had hier een nederig raadslid verwacht, maar dat is niet zo,” zo zei Van den Burg. “U moet zich kapotschamen. Die agenten hebben er voor u gestaan toen klootzakken u bedreigde. U suggereert dat zwarte mensen moeten vrezen voor de politie en Openbaar Ministerie.”

Uiteindelijk spraken alle aanwezige fracties hun afschuw uit over de woorden van Simons, zo meldt De Telegraaf. Ook DENK-raadslid Numan Yilmaz zei zich niet te herkennen in de woorden van Simons. Burgemeester Halsema zei ten slotte dat het debat ‘niet gepast’ was. De schietpartij is een groot drama voor alle betrokkenen, aldus de burgemeester.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer