main-logo NPO Start
Word lid
13 februari 2019 — 16:31

Raadsleden woedend op Sylvana Simons na kritiek op politie: ‘U moet zich kapotschamen!’

Sylvana Simons heeft zich met haar kritiek op het politieoptreden bij de schietpartij bij de Nederlandse Bank de woede op de hals gehaald van de gehele Amsterdamse gemeenteraad. Dat bleek vandaag tijdens een spoeddebat.

Een 31-jarige man kwam vorige week door politiekogels om het leven nadat hij omstanders en agenten had bedreigd met een nepwapen. De man was waarschijnlijk uit op zelfmoord, een zogenoemde suicide by cop, zo liet het OM eerder weten. Bij de schietpartij raakte ook een toevallige voorbijganger gewond.

Simons sprak eerder deze week van een “onnodige en buitensporige politiereactie”. Het politieoptreden zou de stad onveilig hebben gemaakt, zo meende het BIJ1-raadslid. De uitspraken kwamen haar eerder al op scherpe kritiek te staan vanuit de politie.

LEES OOK: Agent boos na kritiek Sylvana Simons op fatale schietpartij bij DNB

Simons verdedigde zich vanmiddag in het spoeddebat dat zij zelf had aangevraagd, zo meldt AT5. Nog voordat Simons zelf iets kon zeggen, sprak SP-raadslid Nicole Temmink haar ongenoegen uit: “Er is een tragisch voorval geweest waarbij een jongen is neergeschoten. We moeten terughoudend zijn om uitspraken erover te doen. We weten nog niet wat er is gebeurd. De Rijksrecherche doet onderzoek. We moeten daarop wachten.”

Simons zei dat haar woorden ‘misschien te scherp’ waren gekozen. Toch zette zij haar spoeddebat door. “Ik heb jongeren van kleur gesproken die zich zorgen maken om neergeschoten te worden door de politie. Ik begrijp die zorgen,” aldus Simons. Ook twijfelde zij aan de verklaringen van het Openbaar Ministerie (OM). “Als het OM verklaart over een incident, hoef ik dat niet meteen klakkeloos aan te nemen als voor de waarheid.”

Kapotschamen

VVD-fractievoorzitter Eric van der Burg uitte zijn ongenoegen over de beschuldigingen van Simons aan het adres van de politie. Dat zij haar woorden niet terugnam, leidde tot veel woede. “Ik had hier een nederig raadslid verwacht, maar dat is niet zo,” zo zei Van den Burg. “U moet zich kapotschamen. Die agenten hebben er voor u gestaan toen klootzakken u bedreigde. U suggereert dat zwarte mensen moeten vrezen voor de politie en Openbaar Ministerie.”

Uiteindelijk spraken alle aanwezige fracties hun afschuw uit over de woorden van Simons, zo meldt De Telegraaf. Ook DENK-raadslid Numan Yilmaz zei zich niet te herkennen in de woorden van Simons. Burgemeester Halsema zei ten slotte dat het debat ‘niet gepast’ was. De schietpartij is een groot drama voor alle betrokkenen, aldus de burgemeester.

Door: Tom Janssen

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Misdaadcollege

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen. Bijna twintig jaar lang was Utrecht in de ban van deze serieverkrachter.

OPINIE: Kinderen de dupe van passend onderwijs en constant gesleutel door overheid

Passend onderwijs schaadt leerlingen. Dat blijkt uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Verrassend is die uitkomst niet, zegt opiniemaker Esther Voet. Leraren geven…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe de serieverkrachter Utrecht jarenlang in zijn greep hield

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer

OM vervolgt drie Russen en Oekraïner voor neerschieten MH17

Het Openbaar Ministerie vervolgt vier mensen voor het neerhalen van vliegtuig MH17. Dat heeft hoofdofficier Fred Westerbeke van het Joint Investigation Team (JIT) bekendgemaakt tijdens…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe een fout daderprofiel de politie op het verkeerde been zette

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer