main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
13 februari 2019 — 16:55

18 jaar cel plus tbs geëist tegen Syriër voor gruwelijke dubbele moord

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Maastricht 18 jaar cel en tbs geëist tegen een 38-jarige Syrische vluchteling. Hij wordt ervan verdacht eind 2017 in Maastricht twee mensen op gruwelijke wijze met messteken om het leven gebracht te hebben.

De man uit Raqqa zou op 14 december 2017 een 46-jarige man en 56-jarige vrouw hebben vermoord. Ook zou hij hebben ingestoken op de 21-jarige dochter van de vrouw. Haar leven werd gered door de buurman. Hij sloeg de aanvaller met een moersleutel neer.

Het OM neemt in de eis mee dat Osama I. al eerder op dezelfde dag zou hebben gezegd dat als hij die avond niet zou terugkomen hij ‘dood of vast zou zitten’.  Het Pieter Baan Centrum verklaarde de man eerder ontoerekeningsvatbaar, maar het OM gaat niet mee met dat oordeel. Ze is van mening dat de verdachte wist wat hij deed en wil naast tbs ook celstraf.

De aanvaller stak het slachtoffer, de 46-jarige man, talloze malen in de buik, en sneed diens hals door. Een kwartier later belde hij aan bij een andere woning, en doodde hij de vrouw die open deed met achttien messteken.

Toen de dochter van de vrouw tussenbeide probeerde te springen, werd ook zij gestoken. Ze overleefde het, maar kan volgens het OM niet meer normaal in de spiegel kijken. Door de verwondingen aan haar hoofd wordt ze continu herinnerd aan de moord op haar moeder.

Het motief voor de moord blijft onduidelijk. De verdachte claimt geteisterd te worden door ‘djinns’, demonen, en beweert dat hij zich de tweede moord niet kan herinneren. Het OM gelooft dat niet.

Advocaat Jules Heemskerk vindt het jammer dat het OM zich niet kan vinden in de claim van ontoerekeningsvatbaarheid. Heemskerk wordt overigens extra beveiligd en ging tijdens de zitting via de achterdeur naar binnen.

Op 12 maart 2019 doet de rechtbank uitspraak.

LEES OOK: ‘Syrische vluchtelingen 9 en 4 jaar de cel in’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer