main-logo NPO Start
Word lid
ANP
12 februari 2019 — 14:52

VVD, CDA en GroenLinks pleiten voor landelijke wapeninleveractie

Na het succes van de wapeninleveractie in Rotterdam, pleiten VVD, CDA en GroenLinks nu voor een landelijke inzamelingsactie. De Tweede Kamer gaat vanavond over dit idee debatteren, meldt het AD.

Dankzij de motie van de drie partijen gaat het kabinet kijken of een landelijke wapeninleveractie inderdaad mogelijk is. In dat geval kan iedereen zijn of haar wapens inleveren, zonder dat ze daarvoor vervolgt worden wegens verboden wapenbezit.

“We willen in een zo veilig mogelijk land leven”, legt VVD-Kamerlid Antoinette Laan. “Daar horen geen illegale vuurwapens bij. De straf die je krijgt voor illegaal wapenbezit mag nooit de reden zijn dat je ze niet inlevert. Vandaar dat ik blij ben met deze actie. Ieder wapen dat van de straat is, is er eentje.”

LEES OOK: Straffeloos wapen inleveren in Rotterdam groot succes: ‘262 wapens ingeleverd’

Daar is het CDA het wel mee eens. “We moeten vuurwapens weren uit onze samenleving en een landelijke inleverdag kan daar aan bijdragen”, zegt Kamerlid Chris van Dam.

In Rotterdam hield de politie begin februari al zo’n wapeninleveractie. Na verschillende schietincidenten in Rotterdam-Zuid de afgelopen tijd besloot de politie daartoe. In totaal werden toen 262 wapens, waaronder 60 vuurwapens en 650 kilo munitie ingeleverd. Daarnaast ontving de politie ook boksbeugels, messen, pepperspray, alarm- en balletjespistolen.

Gezien het aantal ingeleverde wapens in Rotterdam, denken de drie partijen dat dit ook in andere gemeenten een succes kan worden. Volgens Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) verdient de actie in Rotterdam navolging. “Daarom vragen wij de minister er alles aan te doen om illegaal wapenbezit terug te dringen.”

Door: Demi Schoenmakers

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Donderdag in Goedemorgen Nederland

  • Fractievoorzitter van D66 Rob Jetten is te gast over zijn plannen voor Europa.
  • Amerikadeskundige Willem Post over de presidentsverkiezingen in 2020, waarbij democraat Joe Biden zich hoogstwaarschijnlijk voor de derde keer kandidaat zal stellen.
Donderdag vanaf 7.10 uur

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Lucky Fonz III is terug! Met zijn nieuwe album Multimens laat de de Amsterdamse troubadour weer van zich horen. Met de bijbehorende tour speelt Otto Wichers, zoals Lucky Fonz heet, door heel Nederland. Wat komt er bij zo’n tour kijken? Luister om 00.00 uur naar ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2!

Vannacht om 00.00 uur
Koopwoningen in maart 7,7 procent duurder

De prijs van koopwoningen lag in maart van dit jaar 7,7 procent hoger dan in diezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het…

Lees meer

OPINIE: Abdelkader Benali slaat anti-racisme-drammers om de oren en krijgt veel bijval

Schrijver Abdelkader Benali heeft het helemaal gehad met de anti-racisme-drammers in ons land. Via Twitter spuwt hij zijn gal over wat hij noemt “gestoord volk”….

Lees meer

Vijf gewonden door frontale botsing met brandweervoertuig in Baarn

Een brandweervoertuig botste dinsdagmiddag in Baarn frontaal op een personenauto. Bij dit ongeluk raakten vijf personen gewond. De brandweer was onderweg naar een melding van…

Lees meer

Man (48) opgepakt wegens vernieling monument Nicky Verstappen

Een 48-jarige man uit Heerlen is door de politie opgepakt voor de vernieling van de gedenksteen voor Nicky Verstappen, die in 1998 vermoord werd aangetroffen…

Lees meer