main-logo NPO Start
Word lid
ANP
12 februari 2019 — 14:52

VVD, CDA en GroenLinks pleiten voor landelijke wapeninleveractie

Na het succes van de wapeninleveractie in Rotterdam, pleiten VVD, CDA en GroenLinks nu voor een landelijke inzamelingsactie. De Tweede Kamer gaat vanavond over dit idee debatteren, meldt het AD.

Dankzij de motie van de drie partijen gaat het kabinet kijken of een landelijke wapeninleveractie inderdaad mogelijk is. In dat geval kan iedereen zijn of haar wapens inleveren, zonder dat ze daarvoor vervolgt worden wegens verboden wapenbezit.

“We willen in een zo veilig mogelijk land leven”, legt VVD-Kamerlid Antoinette Laan. “Daar horen geen illegale vuurwapens bij. De straf die je krijgt voor illegaal wapenbezit mag nooit de reden zijn dat je ze niet inlevert. Vandaar dat ik blij ben met deze actie. Ieder wapen dat van de straat is, is er eentje.”

LEES OOK: Straffeloos wapen inleveren in Rotterdam groot succes: ‘262 wapens ingeleverd’

Daar is het CDA het wel mee eens. “We moeten vuurwapens weren uit onze samenleving en een landelijke inleverdag kan daar aan bijdragen”, zegt Kamerlid Chris van Dam.

In Rotterdam hield de politie begin februari al zo’n wapeninleveractie. Na verschillende schietincidenten in Rotterdam-Zuid de afgelopen tijd besloot de politie daartoe. In totaal werden toen 262 wapens, waaronder 60 vuurwapens en 650 kilo munitie ingeleverd. Daarnaast ontving de politie ook boksbeugels, messen, pepperspray, alarm- en balletjespistolen.

Gezien het aantal ingeleverde wapens in Rotterdam, denken de drie partijen dat dit ook in andere gemeenten een succes kan worden. Volgens Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) verdient de actie in Rotterdam navolging. “Daarom vragen wij de minister er alles aan te doen om illegaal wapenbezit terug te dringen.”

Door: Redactie

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Opvolgers

Kun je rijk worden van troep? Jazeker, dat bewijst de familie Kras uit Volendam. In de jaren ‘50 begon opa Kras ooit als voddenboer, maar inmiddels zijn de Krasjes afval miljonairs. Door slim te investeren en vooral door met de hele familie  hard te werken. Met de poten in het vuil. De familie staat aan de vooravond van een aantal belangrijke beslissingen die de voortgang van het familiebedrijf behoorlijk kan beïnvloeden.

Engeland is EU 43 miljard schuldig bij brexit, Johnson weigert te betalen

Groot-Brittannië moet de Europese Unie (EU) 43 miljard euro betalen indien het land besluit om uit de EU te stappen. Tegen Sky News heeft premier…

Lees meer

Strandbezoekers ‘gewaarschuwd’ voor haai in Noordzee

Op de volgestroomde stranden aan de Noordzee is zondag mogelijk met schrik kennisgenomen van een boodschap achter een reclamevliegtuigje, meldt het ANP. “Let op: hier…

Lees meer

Mogelijk eerste dode door roken e-sigaret, 193 andere gelijke situaties gemeld

ABC News meldt dat in de afgelopen week de eerste persoon is overleden door een longziekte die mogelijk is veroorzaakt door het roken van e-sigaretten….

Lees meer

Britse prins Andrew biedt excuses aan voor contact met Epstein

De omstreden miljardair Jeffrey Epstein werd in 2008 al veroordeeld voor seksueel misbruik. Ondanks de veroordeling, nam de Britse prins Andrew geen afstand van de…

Lees meer

In speeltuin gedode man is 32-jarige uit Assen, 5 mannen zitten vast

De man die zaterdag door geweld om het leven kwam in een speeltuin in de wijk Peelo in Assen, is een 32-jarige man uit Assen,…

Lees meer

‘Krakers We Are Here denken de baas te zijn omdat niemand ze aanpakt’

De asielkrakers van actiegroep We Are Here denken het recht te hebben om te kraken omdat zowel de gemeente Amsterdam als de politie niets doet….

Lees meer

Man overleden in speeltuintje na melding zedendelict met kind

Een man is zaterdagmiddag in Assen om het leven gekomen nadat hij was mishandeld. Dat gebeurde in een speeltuintje aan de Iemstukken, een straat in…

Lees meer