main-logo NPO Start
Word lid
Foto ter illustratie
12 februari 2019 — 13:49

Taakstraf in plaats van cel voor kalverboer met drugslab op erf

De 44-jarige kalverhouder uit Baarle-Nassau is dinsdag veroordeeld omdat twee jaar geleden op zijn terrein een zeer groot drugslab is aangetroffen. De rechtbank in Breda heeft bepaald dat de boer medeplichtig is aan de productie van drugs.

Criminelen hebben het de laatste tijd vaak gemunt op leegstaande stallen en schuren van boeren, om er een drugslab van te maken. En wanneer de criminelen tienduizenden euro’s per maand willen betalen, kan dit voor de boeren best interessant zijn. Opvallend is alleen dat de politie regelmatig zo’n drugslab oprolt, maar dat de boeren die loodsen of schuren verhuren zelden worden vervolgd voor hun betrokkenheid. Dit keer dus wel.

De rechter legde hem dinsdag een werkstraf op van 240 uur plus een voorwaardelijke celstraf van een half jaar. Deze straf is een stuk lager dan het Openbaar Ministerie tegen hem eiste. Het OM wilde een jaar celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk.

Argwaan naar drugslab

Het drugslab werd in januari 2017 ontdekt in een schuur nadat de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Baarle-Nassau ontregeld raakte vanwege drugsafval dat in het riool werd geloosd. De politie denkt dat zeker 4000 kilo pure (onversneden) amfetamine is gemaakt, goed voor 400 miljoen ‘lijntjes’ speed. Het had een straatwaarde van bijna 3 miljoen euro.

De boer had gezegd dat hij van niets wist. Hij zei dat hij de leegstaande schuur verhuurde aan een meubelmaker. Wel kreeg hij argwaan toen er in de zomer van 2016 een pistool op zijn hoofd werd gezet tijdens een confrontatie met twee mannen op zijn erf. Voor de veiligheid van zijn vrouw en kinderen moest hij zijn mond dichthouden en uit de buurt blijven, eisten de mannen. Hij durfde daarom niet naar de politie te gaan.

Door: Demi Schoenmakers

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast van onderzoeksprogramma Stand van Nederland

In zes afleveringen van Stand van Nederland maakt Leon Mastik de rekening op van de zorgkosten in onze laatste levensjaren. De medische wetenschap ontwikkelt zich in rap tempo. We kunnen steeds meer en worden mede daardoor ouder. Ondertussen lopen de zorgkosten op. Hoe duur mag de laatste fase van ons leven zijn? En hoe houden we de zorgkosten behapbaar? De eerste podcast is nu te beluisteren.

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Kees & Co was eind jaren ’90 een daverend succes, en ook de 2.0-versie van de Nederlandse sitcomklassieker slaat aan: 1,5 miljoen mensen zagen Simone Kleinsma, Chantal Janzen en Tibor Lukács in de serie als Kees, Coosje en Rudie. Acteur Tibor Lukács schuift van 00.00 uur aan bij Toine van Peperstraten bij ’t Wordt Nu Laat.

Vannacht om 00.00 uur
Man (48) opgepakt wegens vernieling monument Nicky Verstappen

Een 48-jarige man uit Heerlen is door de politie opgepakt voor de vernieling van de gedenksteen voor Nicky Verstappen, die in 1998 vermoord werd aangetroffen…

Lees meer

Thierry Baudet vindt taakstraf bedreigster ‘passend’

Thierry Baudet noemt de taakstraf die bedreigster Mila van den B. kreeg opgelegd ‘passend’. De 21-jarige student is wegens de bedreiging van de voorman van…

Lees meer

Veroordelingen Passageproces blijven ook in hoger beroep staan

De veroordelingen in het Passageproces blijven ook in hoger beroep staan. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. De vier verdachten die levenslang kregen, komen niet…

Lees meer

Drie Amsterdammers opgepakt voor handgranaat bij supportershome ADO Den Haag

Drie mannen uit Amsterdam zijn dinsdag aangehouden omdat ze verdacht worden van betrokkenheid bij het ophangen van een handgranaat bij het supportershome van ADO Den…

Lees meer

IS eist aanslagen met 310 doden in Sri Lanka op

Islamitische Staat heeft de aanslagen in Sri Lanka op Eerste Paasdag opgeëist. Bij de acht explosies in verschillende steden kwamen 310 mensen om, onder wie…

Lees meer

100 uur taakstraf voor Nijmeegse vrouw (21) die Thierry Baudet met de dood bedreigde

De Nijmeegse Mila van den B. is door de rechtbank van Amsterdam veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur wegens de bedreiging van Thierry Baudet,…

Lees meer

‘Stoppen met arbeidsmigratie kost Nederland werkgelegenheid’

Het zou voor Nederland onverantwoord zijn om te stoppen met het binnenhalen van kennis- en arbeidsmigranten elders uit Europa om in ons land te gaan…

Lees meer