main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 12 februari 2019 — 10:35

Holleedertape vanavond op televisie: ‘Het is oorlog’

Willem Holleeder doet geen grote openbaringen in zijn gesprek met Peter R. de Vries, de Holleedertape. Dat zegt strafrechtadvocaat Mark Teurlings in Goedemorgen Nederland na het lezen van een deel van het transcript.

Het gesprek, dat eerder al is behandeld door de rechtbank, is vanavond te horen in een speciale uitzending van RTL Boulevard. Crimesite heeft een deel van het transcript dinsdagochtend al gepubliceerd.

“Hij zegt wel dat hij contact had met Stanley Hillis en Dino Soerel, maar Holleeder zegt dat hij hen alleen maar een beetje hielp”, zegt Teurlings. “Ik had een grote openbaring verwacht, maar hij pleit zichzelf eigenlijk vrij.”

In de Holleedertape beschuldigt ‘de Neus’ advocaat Bénédicte Ficq van bedreiging. Ficq is de advocaat van Soerel en zij zou volgens Holleeder hem, via zijn advocaat Stijn Franken, hebben bedreigd om een valse verklaring af te leggen over Soerel.

Vanwege die ‘bedreiging’ belde Holleeder met De Vries. Hij was bang geliquideerd te worden door Soerel. Dit zou zijn ‘testament’ zijn. Het mocht alleen openbaar worden, als Holleeder vermoord zou worden.

LEES OOK: Peter R. de Vries overhandigt ‘fatale biecht’ Holleeder aan OM

Reactie kantoor Ficq op Holleedertape

De Telegraaf meldt dinsdag dat Ficq van de Orde van Advocaten een spreekverbod met de media heeft gekregen, vanwege de beschuldiging.

Toch trad haar kantoor dinsdagochtend naar buiten met een verklaring. Daarin staat dat Ficq nooit iemand bedreigd heeft, maar dat ze alleen aan Franken heeft gevraagd of Holleeder wil getuigen in de zaak tegen Soerel. Dat zou Soerel namelijk vrijpleiten, stelt het kantoor.

“Ik ken Ficq goed en heb haar hoog zitten”, zegt Teurlings. “Ik denk dat ze eerder gewoon een verzoek in heeft gediend, dan daadwerkelijk een bedreiging heeft geuit.” Hoewel Ficq dus mogelijk niet met de media mag praten, begrijpt Teurlings het statement. “Ze moet wel, ze wordt beschuldigd door Holleeder.”

Daarnaast wordt de dubbelrol van De Vries besproken door in de verklaring van Ficq & Partners. “De Vries is slachtoffer, getuige, deskundige en journalist in de zaak tegen Holleeder. Dat gaat hem niet goed af.” Het kantoor zou een half jaar geleden al aan de misdaadjournalist hebben gevraagd om de Holleedertape te beluisteren, maar dat mocht toen niet.

‘Slecht voor de advocatuur’

Rechtsgeleerde Afshin Ellian zegt in Goedemorgen Nederland dat de hele affaire slecht is voor de Nederlandse advocatuur. “Mensen denken nu dat advocaten criminelen zijn. Ik hoop dat dit goed afloopt voor Ficq.”

Hoewel het Openbaar Ministerie binnenkort met een strafeis komt, denkt Teurlings dat de zaak nog wel even voort blijft sidderen. “Soerel gaat nog getuigen, dat zal wel voor vuurwerk zorgen.”

Zowel Ellian als Teurlings denken dat het OM levenslang gaat eisen, maar volgens Teurlings is het nog maar de vraag of dit standhoudt bij de rechtbank en daarna mogelijk het Hof. “Vinden zij de verklaringen en de tape ook genoeg bewijs?”

Door: Casper van Es

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Donderdag in Goedemorgen Nederland

  • Fractievoorzitter van D66 Rob Jetten is te gast over zijn plannen voor Europa.
  • Amerikadeskundige Willem Post over de presidentsverkiezingen in 2020, waarbij democraat Joe Biden zich hoogstwaarschijnlijk voor de derde keer kandidaat zal stellen.
Donderdag vanaf 7.10 uur

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Lucky Fonz III is terug! Met zijn nieuwe album Multimens laat de de Amsterdamse troubadour weer van zich horen. Met de bijbehorende tour speelt Otto Wichers, zoals Lucky Fonz heet, door heel Nederland. Wat komt er bij zo’n tour kijken? Luister om 00.00 uur naar ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2!

Vannacht om 00.00 uur
Koopwoningen in maart 7,7 procent duurder

De prijs van koopwoningen lag in maart van dit jaar 7,7 procent hoger dan in diezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het…

Lees meer

OPINIE: Abdelkader Benali slaat anti-racisme-drammers om de oren en krijgt veel bijval

Schrijver Abdelkader Benali heeft het helemaal gehad met de anti-racisme-drammers in ons land. Via Twitter spuwt hij zijn gal over wat hij noemt “gestoord volk”….

Lees meer

Vijf gewonden door frontale botsing met brandweervoertuig in Baarn

Een brandweervoertuig botste dinsdagmiddag in Baarn frontaal op een personenauto. Bij dit ongeluk raakten vijf personen gewond. De brandweer was onderweg naar een melding van…

Lees meer

Man (48) opgepakt wegens vernieling monument Nicky Verstappen

Een 48-jarige man uit Heerlen is door de politie opgepakt voor de vernieling van de gedenksteen voor Nicky Verstappen, die in 1998 vermoord werd aangetroffen…

Lees meer