main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 12 februari 2019 — 10:35

Holleedertape vanavond op televisie: ‘Het is oorlog’

Willem Holleeder doet geen grote openbaringen in zijn gesprek met Peter R. de Vries, de Holleedertape. Dat zegt strafrechtadvocaat Mark Teurlings in Goedemorgen Nederland na het lezen van een deel van het transcript.

Het gesprek, dat eerder al is behandeld door de rechtbank, is vanavond te horen in een speciale uitzending van RTL Boulevard. Crimesite heeft een deel van het transcript dinsdagochtend al gepubliceerd.

“Hij zegt wel dat hij contact had met Stanley Hillis en Dino Soerel, maar Holleeder zegt dat hij hen alleen maar een beetje hielp”, zegt Teurlings. “Ik had een grote openbaring verwacht, maar hij pleit zichzelf eigenlijk vrij.”

In de Holleedertape beschuldigt ‘de Neus’ advocaat Bénédicte Ficq van bedreiging. Ficq is de advocaat van Soerel en zij zou volgens Holleeder hem, via zijn advocaat Stijn Franken, hebben bedreigd om een valse verklaring af te leggen over Soerel.

Vanwege die ‘bedreiging’ belde Holleeder met De Vries. Hij was bang geliquideerd te worden door Soerel. Dit zou zijn ‘testament’ zijn. Het mocht alleen openbaar worden, als Holleeder vermoord zou worden.

LEES OOK: Peter R. de Vries overhandigt ‘fatale biecht’ Holleeder aan OM

Reactie kantoor Ficq op Holleedertape

De Telegraaf meldt dinsdag dat Ficq van de Orde van Advocaten een spreekverbod met de media heeft gekregen, vanwege de beschuldiging.

Toch trad haar kantoor dinsdagochtend naar buiten met een verklaring. Daarin staat dat Ficq nooit iemand bedreigd heeft, maar dat ze alleen aan Franken heeft gevraagd of Holleeder wil getuigen in de zaak tegen Soerel. Dat zou Soerel namelijk vrijpleiten, stelt het kantoor.

“Ik ken Ficq goed en heb haar hoog zitten”, zegt Teurlings. “Ik denk dat ze eerder gewoon een verzoek in heeft gediend, dan daadwerkelijk een bedreiging heeft geuit.” Hoewel Ficq dus mogelijk niet met de media mag praten, begrijpt Teurlings het statement. “Ze moet wel, ze wordt beschuldigd door Holleeder.”

Daarnaast wordt de dubbelrol van De Vries besproken door in de verklaring van Ficq & Partners. “De Vries is slachtoffer, getuige, deskundige en journalist in de zaak tegen Holleeder. Dat gaat hem niet goed af.” Het kantoor zou een half jaar geleden al aan de misdaadjournalist hebben gevraagd om de Holleedertape te beluisteren, maar dat mocht toen niet.

‘Slecht voor de advocatuur’

Rechtsgeleerde Afshin Ellian zegt in Goedemorgen Nederland dat de hele affaire slecht is voor de Nederlandse advocatuur. “Mensen denken nu dat advocaten criminelen zijn. Ik hoop dat dit goed afloopt voor Ficq.”

Hoewel het Openbaar Ministerie binnenkort met een strafeis komt, denkt Teurlings dat de zaak nog wel even voort blijft sidderen. “Soerel gaat nog getuigen, dat zal wel voor vuurwerk zorgen.”

Zowel Ellian als Teurlings denken dat het OM levenslang gaat eisen, maar volgens Teurlings is het nog maar de vraag of dit standhoudt bij de rechtbank en daarna mogelijk het Hof. “Vinden zij de verklaringen en de tape ook genoeg bewijs?”

Door: Casper van Es

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Opvolgers

Kun je rijk worden van troep? Jazeker, dat bewijst de familie Kras uit Volendam. In de jaren ‘50 begon opa Kras ooit als voddenboer, maar inmiddels zijn de Krasjes afval miljonairs. Door slim te investeren en vooral door met de hele familie  hard te werken. Met de poten in het vuil. De familie staat aan de vooravond van een aantal belangrijke beslissingen die de voortgang van het familiebedrijf behoorlijk kan beïnvloeden.

Engeland is EU 43 miljard schuldig bij brexit, Johnson weigert te betalen

Groot-Brittannië moet de Europese Unie (EU) 43 miljard euro betalen indien het land besluit om uit de EU te stappen. Tegen Sky News heeft premier…

Lees meer

Strandbezoekers ‘gewaarschuwd’ voor haai in Noordzee

Op de volgestroomde stranden aan de Noordzee is zondag mogelijk met schrik kennisgenomen van een boodschap achter een reclamevliegtuigje, meldt het ANP. “Let op: hier…

Lees meer

Mogelijk eerste dode door roken e-sigaret, 193 andere gelijke situaties gemeld

ABC News meldt dat in de afgelopen week de eerste persoon is overleden door een longziekte die mogelijk is veroorzaakt door het roken van e-sigaretten….

Lees meer

Britse prins Andrew biedt excuses aan voor contact met Epstein

De omstreden miljardair Jeffrey Epstein werd in 2008 al veroordeeld voor seksueel misbruik. Ondanks de veroordeling, nam de Britse prins Andrew geen afstand van de…

Lees meer

In speeltuin gedode man is 32-jarige uit Assen, 5 mannen zitten vast

De man die zaterdag door geweld om het leven kwam in een speeltuin in de wijk Peelo in Assen, is een 32-jarige man uit Assen,…

Lees meer

‘Krakers We Are Here denken de baas te zijn omdat niemand ze aanpakt’

De asielkrakers van actiegroep We Are Here denken het recht te hebben om te kraken omdat zowel de gemeente Amsterdam als de politie niets doet….

Lees meer

Man overleden in speeltuintje na melding zedendelict met kind

Een man is zaterdagmiddag in Assen om het leven gekomen nadat hij was mishandeld. Dat gebeurde in een speeltuintje aan de Iemstukken, een straat in…

Lees meer