main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 12 februari 2019 — 10:35

Holleedertape vanavond op televisie: ‘Het is oorlog’

Willem Holleeder doet geen grote openbaringen in zijn gesprek met Peter R. de Vries, de Holleedertape. Dat zegt strafrechtadvocaat Mark Teurlings in Goedemorgen Nederland na het lezen van een deel van het transcript.

Het gesprek, dat eerder al is behandeld door de rechtbank, is vanavond te horen in een speciale uitzending van RTL Boulevard. Crimesite heeft een deel van het transcript dinsdagochtend al gepubliceerd.

“Hij zegt wel dat hij contact had met Stanley Hillis en Dino Soerel, maar Holleeder zegt dat hij hen alleen maar een beetje hielp”, zegt Teurlings. “Ik had een grote openbaring verwacht, maar hij pleit zichzelf eigenlijk vrij.”

In de Holleedertape beschuldigt ‘de Neus’ advocaat Bénédicte Ficq van bedreiging. Ficq is de advocaat van Soerel en zij zou volgens Holleeder hem, via zijn advocaat Stijn Franken, hebben bedreigd om een valse verklaring af te leggen over Soerel.

Vanwege die ‘bedreiging’ belde Holleeder met De Vries. Hij was bang geliquideerd te worden door Soerel. Dit zou zijn ‘testament’ zijn. Het mocht alleen openbaar worden, als Holleeder vermoord zou worden.

LEES OOK: Peter R. de Vries overhandigt ‘fatale biecht’ Holleeder aan OM

Reactie kantoor Ficq op Holleedertape

De Telegraaf meldt dinsdag dat Ficq van de Orde van Advocaten een spreekverbod met de media heeft gekregen, vanwege de beschuldiging.

Toch trad haar kantoor dinsdagochtend naar buiten met een verklaring. Daarin staat dat Ficq nooit iemand bedreigd heeft, maar dat ze alleen aan Franken heeft gevraagd of Holleeder wil getuigen in de zaak tegen Soerel. Dat zou Soerel namelijk vrijpleiten, stelt het kantoor.

“Ik ken Ficq goed en heb haar hoog zitten”, zegt Teurlings. “Ik denk dat ze eerder gewoon een verzoek in heeft gediend, dan daadwerkelijk een bedreiging heeft geuit.” Hoewel Ficq dus mogelijk niet met de media mag praten, begrijpt Teurlings het statement. “Ze moet wel, ze wordt beschuldigd door Holleeder.”

Daarnaast wordt de dubbelrol van De Vries besproken door in de verklaring van Ficq & Partners. “De Vries is slachtoffer, getuige, deskundige en journalist in de zaak tegen Holleeder. Dat gaat hem niet goed af.” Het kantoor zou een half jaar geleden al aan de misdaadjournalist hebben gevraagd om de Holleedertape te beluisteren, maar dat mocht toen niet.

‘Slecht voor de advocatuur’

Rechtsgeleerde Afshin Ellian zegt in Goedemorgen Nederland dat de hele affaire slecht is voor de Nederlandse advocatuur. “Mensen denken nu dat advocaten criminelen zijn. Ik hoop dat dit goed afloopt voor Ficq.”

Hoewel het Openbaar Ministerie binnenkort met een strafeis komt, denkt Teurlings dat de zaak nog wel even voort blijft sidderen. “Soerel gaat nog getuigen, dat zal wel voor vuurwerk zorgen.”

Zowel Ellian als Teurlings denken dat het OM levenslang gaat eisen, maar volgens Teurlings is het nog maar de vraag of dit standhoudt bij de rechtbank en daarna mogelijk het Hof. “Vinden zij de verklaringen en de tape ook genoeg bewijs?”

Door: Casper van Es

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vrijdag in Haagse Lobby TV

Rick Nieman maakt een reconstructie van het Europese verbod op wegwerpplastic. In Brussel kan het eindeloos duren voordat een politieke maatregel is genomen. Maar kort voor de Europese verkiezingen lukte het EU-commissaris Frans Timmermans om tien bekende plastic consumentenproducten, zoals plastic rietjes, roerstaafjes en plastic wattenstokjes, rigoureus te verbieden.

Vrijdag om 22:55 op
Journalisten in Amsterdam overvallen en bedreigd met wapen

Twee journalisten zijn vrijdagmiddag in Amsterdam overvallen. Ze werden bedreigd met een wapen en van hun camera beroofd. De politie zegt niet van welk medium…

Lees meer

Minister Dekker trekt 73 miljoen extra uit voor gesubsidieerde rechtsbijstand

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) trekt voor de komende twee jaar 73 miljoen euro extra uit voor de gesubsidieerde rechtsbijstand. Dat heeft hij vrijdag laten weten….

Lees meer

Vermist meisje (13) uit Den Haag teruggevonden

Een vermist meisje van 13 jaar uit Den Haag is na twee dagen teruggevonden in haar woonplaats. Ze is in goede gezondheid, zegt de politie….

Lees meer

Cruijff-biograaf twijfelt over belastende passage, boeken krijgen inlegvel

Alle 65.000 exemplaren van het boek Johan Cruijff, de biografie van Auke Kok moeten worden voorzien van een inlegvel met een correctie. Reden voor het…

Lees meer

Nederlanders rijden ruim 50 miljard kilometers meer dan in 1990

Door de jaren heen zijn er steeds meer auto’s te vinden op de wegen in Nederland en ook het aantal gereden kilometers is explosief gestegen….

Lees meer

Supporters Go Ahead Eagles plannen demonstratie tijdens Sinterklaasintocht

Supporters van Go Ahead Eagles (Deventer) willen aanstaande zaterdag tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn demonstreren voor het behoud van Zwarte Piet. De…

Lees meer

Timmermans werd gewaarschuwd om plastic-maatregel: ‘Ze lachen je uit!’

In Brussel kan het eindeloos duren voordat een politieke maatregel is genomen. Maar kort voor de Europese verkiezingen lukte het Eurocommissaris Frans Timmermans om tien…

Lees meer

Politie: niet genoeg middelen om lagere maximum snelheid te handhaven

De politie gaat vooralsnog geen extra mensen en middelen inzetten om de mogelijk verlaging van de maximum snelheid te handhaven. “Wij blijven handhaven met de…

Lees meer