main-logo NPO Start
Word lid
12 februari 2019 — 15:49

Hoe groot wordt het lerarentekort? Al 35.000 vacatures in 2018

Het lerarentekort loopt weer verder op. Daarover schrijft Trouw. In de eerste drie kwartalen van 2018 waren er 35.000 vacatures te vullen in ons land. Dat is evenveel als in het hele jaar 2017, meldt de krant op basis van cijfers van het UWV.

De tekorten zijn het grootst in het basisonderwijs. Daar zijn te weinig groepsleerkrachten te vinden. Daarnaast is er een tekort aan tweedegraads docenten Nederlands, Engels en wiskunde. De helft van de vacatures zou moeilijk in te vullen zijn.

Woningen speciaal voor leraren in Amsterdam: zo zien de huizen er uit

Het tekort ontstaat omdat er in het onderwijs relatief veel 55-plussers werkzaam zijn. Ondertussen is de aanwas van nieuwe leraren te laag om de mensen die met pensioen gaan te vervangen.

De overheid probeert het lerarentekort op verschillende manieren terug te dingen. Zo is het voor zij-instromers makkelijker om de pabo te gaan doen. Banken en verzekeraars maakten deze week bekend dat ze werknemers die een overstap willen maken naar het onderwijs zullen ondersteunen.

Omroep WNL maakte vorig jaar een aflevering over het lerarentekort in Stand van Nederland. Bekijk hier de aflevering terug

Door: Thijs Kroezen

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Donderdag in Goedemorgen Nederland

  • Fractievoorzitter van D66 Rob Jetten is te gast over zijn plannen voor Europa.
  • Amerikadeskundige Willem Post over de presidentsverkiezingen in 2020, waarbij democraat Joe Biden zich hoogstwaarschijnlijk voor de derde keer kandidaat zal stellen.
Donderdag vanaf 7.10 uur

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Lucky Fonz III is terug! Met zijn nieuwe album Multimens laat de de Amsterdamse troubadour weer van zich horen. Met de bijbehorende tour speelt Otto Wichers, zoals Lucky Fonz heet, door heel Nederland. Wat komt er bij zo’n tour kijken? Luister om 00.00 uur naar ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2!

Vannacht om 00.00 uur
Koopwoningen in maart 7,7 procent duurder

De prijs van koopwoningen lag in maart van dit jaar 7,7 procent hoger dan in diezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het…

Lees meer

OPINIE: Abdelkader Benali slaat anti-racisme-drammers om de oren en krijgt veel bijval

Schrijver Abdelkader Benali heeft het helemaal gehad met de anti-racisme-drammers in ons land. Via Twitter spuwt hij zijn gal over wat hij noemt “gestoord volk”….

Lees meer

Vijf gewonden door frontale botsing met brandweervoertuig in Baarn

Een brandweervoertuig botste dinsdagmiddag in Baarn frontaal op een personenauto. Bij dit ongeluk raakten vijf personen gewond. De brandweer was onderweg naar een melding van…

Lees meer

Man (48) opgepakt wegens vernieling monument Nicky Verstappen

Een 48-jarige man uit Heerlen is door de politie opgepakt voor de vernieling van de gedenksteen voor Nicky Verstappen, die in 1998 vermoord werd aangetroffen…

Lees meer