main-logo NPO Start
Word lid
Foto: ANP
12 februari 2019 — 15:37

Agent boos na kritiek Sylvana Simons op fatale schietpartij bij DNB

De kritiek van BIJ1-raadslid Sylvana Simons op het politieoptreden bij De Nederlandsche Bank, waarbij Michael Fudge (31) werd neergeschoten, heeft voor boosheid gezorgd bij de Amsterdamse politieagent Joeri Sterringa.

Michael Fudge liep afgelopen week met een vuurwapen over straat, vlak achter De Nederlandsche bank. Hij had graag euthanasie gewild, maar omdat dat niet lukte, lijkt hij uit te zijn geweest op een ‘suicide by cop’, aangezien hij met een nepvuurwapen op agenten afrende. Getuigen spreken over 20 schoten. Fudge stierf ter plekke, een fietser werd in het been geraakt.

LEES OOK: ‘OM: Dode bij DNB mogelijk suicide by cop’

AT5 meldde gisteravond dat Sylvana Simons, raadslid van de Amsterdamse partij BIJ1, zich zorgen maakt over het aantal afgevuurde kogels, en dat de ‘onnodige en buitensporige politiereactie’ zelfs de stad onveilig kan maken. Ook wil ze dat het college van burgemeester en wethouders met spoed een reactie geeft op de hele gang van zaken.

Politieagent Joeri Sterringa was bij het politieoptreden aanwezig en beschrijft in zijn blog het verloop van de avond. Hij vertelt dat twee agenten reageerden op een oproep van de Marechaussee dat er bij de bank een gewapende man rondliep.

De situatie was volgens de agent bedreigend. “Aan de waterzijde van de bank werd de man aangetroffen. In zijn hand had hij een vuurwapen en later ook nog een mes in zijn andere hand. Hij kwam vervolgens schietend op mijn collega’s aflopen. Deze collega’s hebben zijn schieten meteen beantwoord door terug te schieten.”

De stad beschermen

“Veel mensen rennen weg om te overleven, maar wij, als dienders, zijn niet van het wegrennen en wij gaan de confrontatie aan”, gaat de agent verder. “Dat is ons aangeleerd. Als er iemand met een mes en vuurwapen op je af komt rennen, blijf je schieten totdat deze persoon is uitgeschakeld.”

Het incident heeft volgens Stellinga diepe indruk achtergelaten op de agenten, omdat het voelde alsof ze moesten vechten voor hun leven. Dat het vermoedelijk om een nepwapen ging doet volgens hem niks af aan deze angst. “Ik heb het wapen zelf gezien, en geloof mij, als iemand dit wapen op mij had gericht zou ik ook schieten.”

Sterringa is van mening dat de politie er is om de burgers van de stad te beschermen, en vindt dat Simons zich in haar positie eens “druk gaat maken over de GGZ en de opvang van mensen in plaats van nu al uw conclusies te trekken.”

Verder nodigt hij Simons uit om een keer naar het oefenterrein te gaan, voor enkele ‘simulaties’. “Op die manier kunt u een beetje ervaren waar wij op sommige momenten mee om moeten gaan en hoe wij, in een split second, beslissingen moeten nemen, wellicht op leven en dood.”

Door: Redactie

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Opvolgers

Kun je rijk worden van troep? Jazeker, dat bewijst de familie Kras uit Volendam. In de jaren ‘50 begon opa Kras ooit als voddenboer, maar inmiddels zijn de Krasjes afval miljonairs. Door slim te investeren en vooral door met de hele familie  hard te werken. Met de poten in het vuil. De familie staat aan de vooravond van een aantal belangrijke beslissingen die de voortgang van het familiebedrijf behoorlijk kan beïnvloeden.

Engeland is EU 43 miljard schuldig bij brexit, Johnson weigert te betalen

Groot-Brittannië moet de Europese Unie (EU) 43 miljard euro betalen indien het land besluit om uit de EU te stappen. Tegen Sky News heeft premier…

Lees meer

Strandbezoekers ‘gewaarschuwd’ voor haai in Noordzee

Op de volgestroomde stranden aan de Noordzee is zondag mogelijk met schrik kennisgenomen van een boodschap achter een reclamevliegtuigje, meldt het ANP. “Let op: hier…

Lees meer

Mogelijk eerste dode door roken e-sigaret, 193 andere gelijke situaties gemeld

ABC News meldt dat in de afgelopen week de eerste persoon is overleden door een longziekte die mogelijk is veroorzaakt door het roken van e-sigaretten….

Lees meer

Britse prins Andrew biedt excuses aan voor contact met Epstein

De omstreden miljardair Jeffrey Epstein werd in 2008 al veroordeeld voor seksueel misbruik. Ondanks de veroordeling, nam de Britse prins Andrew geen afstand van de…

Lees meer

In speeltuin gedode man is 32-jarige uit Assen, 5 mannen zitten vast

De man die zaterdag door geweld om het leven kwam in een speeltuin in de wijk Peelo in Assen, is een 32-jarige man uit Assen,…

Lees meer

‘Krakers We Are Here denken de baas te zijn omdat niemand ze aanpakt’

De asielkrakers van actiegroep We Are Here denken het recht te hebben om te kraken omdat zowel de gemeente Amsterdam als de politie niets doet….

Lees meer

Man overleden in speeltuintje na melding zedendelict met kind

Een man is zaterdagmiddag in Assen om het leven gekomen nadat hij was mishandeld. Dat gebeurde in een speeltuintje aan de Iemstukken, een straat in…

Lees meer