main-logo NPO Start
Word lid
Foto: ANP
12 februari 2019 — 15:37

Agent boos na kritiek Sylvana Simons op fatale schietpartij bij DNB

De kritiek van BIJ1-raadslid Sylvana Simons op het politieoptreden bij De Nederlandsche Bank, waarbij Michael Fudge (31) werd neergeschoten, heeft voor boosheid gezorgd bij de Amsterdamse politieagent Joeri Sterringa.

Michael Fudge liep afgelopen week met een vuurwapen over straat, vlak achter De Nederlandsche bank. Hij had graag euthanasie gewild, maar omdat dat niet lukte, lijkt hij uit te zijn geweest op een ‘suicide by cop’, aangezien hij met een nepvuurwapen op agenten afrende. Getuigen spreken over 20 schoten. Fudge stierf ter plekke, een fietser werd in het been geraakt.

LEES OOK: ‘OM: Dode bij DNB mogelijk suicide by cop’

AT5 meldde gisteravond dat Sylvana Simons, raadslid van de Amsterdamse partij BIJ1, zich zorgen maakt over het aantal afgevuurde kogels, en dat de ‘onnodige en buitensporige politiereactie’ zelfs de stad onveilig kan maken. Ook wil ze dat het college van burgemeester en wethouders met spoed een reactie geeft op de hele gang van zaken.

Politieagent Joeri Sterringa was bij het politieoptreden aanwezig en beschrijft in zijn blog het verloop van de avond. Hij vertelt dat twee agenten reageerden op een oproep van de Marechaussee dat er bij de bank een gewapende man rondliep.

De situatie was volgens de agent bedreigend. “Aan de waterzijde van de bank werd de man aangetroffen. In zijn hand had hij een vuurwapen en later ook nog een mes in zijn andere hand. Hij kwam vervolgens schietend op mijn collega’s aflopen. Deze collega’s hebben zijn schieten meteen beantwoord door terug te schieten.”

De stad beschermen

“Veel mensen rennen weg om te overleven, maar wij, als dienders, zijn niet van het wegrennen en wij gaan de confrontatie aan”, gaat de agent verder. “Dat is ons aangeleerd. Als er iemand met een mes en vuurwapen op je af komt rennen, blijf je schieten totdat deze persoon is uitgeschakeld.”

Het incident heeft volgens Stellinga diepe indruk achtergelaten op de agenten, omdat het voelde alsof ze moesten vechten voor hun leven. Dat het vermoedelijk om een nepwapen ging doet volgens hem niks af aan deze angst. “Ik heb het wapen zelf gezien, en geloof mij, als iemand dit wapen op mij had gericht zou ik ook schieten.”

Sterringa is van mening dat de politie er is om de burgers van de stad te beschermen, en vindt dat Simons zich in haar positie eens “druk gaat maken over de GGZ en de opvang van mensen in plaats van nu al uw conclusies te trekken.”

Verder nodigt hij Simons uit om een keer naar het oefenterrein te gaan, voor enkele ‘simulaties’. “Op die manier kunt u een beetje ervaren waar wij op sommige momenten mee om moeten gaan en hoe wij, in een split second, beslissingen moeten nemen, wellicht op leven en dood.”

Door: Daniël Muizelaar

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Donderdag in Goedemorgen Nederland

  • Fractievoorzitter van D66 Rob Jetten is te gast over zijn plannen voor Europa.
  • Amerikadeskundige Willem Post over de presidentsverkiezingen in 2020, waarbij democraat Joe Biden zich hoogstwaarschijnlijk voor de derde keer kandidaat zal stellen.
Donderdag vanaf 7.10 uur

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Lucky Fonz III is terug! Met zijn nieuwe album Multimens laat de de Amsterdamse troubadour weer van zich horen. Met de bijbehorende tour speelt Otto Wichers, zoals Lucky Fonz heet, door heel Nederland. Wat komt er bij zo’n tour kijken? Luister om 00.00 uur naar ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2!

Vannacht om 00.00 uur
Koopwoningen in maart 7,7 procent duurder

De prijs van koopwoningen lag in maart van dit jaar 7,7 procent hoger dan in diezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het…

Lees meer

OPINIE: Abdelkader Benali slaat anti-racisme-drammers om de oren en krijgt veel bijval

Schrijver Abdelkader Benali heeft het helemaal gehad met de anti-racisme-drammers in ons land. Via Twitter spuwt hij zijn gal over wat hij noemt “gestoord volk”….

Lees meer

Vijf gewonden door frontale botsing met brandweervoertuig in Baarn

Een brandweervoertuig botste dinsdagmiddag in Baarn frontaal op een personenauto. Bij dit ongeluk raakten vijf personen gewond. De brandweer was onderweg naar een melding van…

Lees meer

Man (48) opgepakt wegens vernieling monument Nicky Verstappen

Een 48-jarige man uit Heerlen is door de politie opgepakt voor de vernieling van de gedenksteen voor Nicky Verstappen, die in 1998 vermoord werd aangetroffen…

Lees meer