main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Portret van Sylvana Simons.
12 februari 2019 — 15:37

Agent boos na kritiek Sylvana Simons op fatale schietpartij bij DNB

De kritiek van BIJ1-raadslid Sylvana Simons op het politieoptreden bij De Nederlandsche Bank, waarbij Michael Fudge (31) werd neergeschoten, heeft voor boosheid gezorgd bij de Amsterdamse politieagent Joeri Sterringa.

Michael Fudge liep afgelopen week met een vuurwapen over straat, vlak achter De Nederlandsche bank. Hij had graag euthanasie gewild, maar omdat dat niet lukte, lijkt hij uit te zijn geweest op een ‘suicide by cop’, aangezien hij met een nepvuurwapen op agenten afrende. Getuigen spreken over 20 schoten. Fudge stierf ter plekke, een fietser werd in het been geraakt.

LEES OOK: ‘OM: Dode bij DNB mogelijk suicide by cop’

AT5 meldde gisteravond dat Sylvana Simons, raadslid van de Amsterdamse partij BIJ1, zich zorgen maakt over het aantal afgevuurde kogels, en dat de ‘onnodige en buitensporige politiereactie’ zelfs de stad onveilig kan maken. Ook wil ze dat het college van burgemeester en wethouders met spoed een reactie geeft op de hele gang van zaken.

Politieagent Joeri Sterringa was bij het politieoptreden aanwezig en beschrijft in zijn blog het verloop van de avond. Hij vertelt dat twee agenten reageerden op een oproep van de Marechaussee dat er bij de bank een gewapende man rondliep.

De situatie was volgens de agent bedreigend. “Aan de waterzijde van de bank werd de man aangetroffen. In zijn hand had hij een vuurwapen en later ook nog een mes in zijn andere hand. Hij kwam vervolgens schietend op mijn collega’s aflopen. Deze collega’s hebben zijn schieten meteen beantwoord door terug te schieten.”

De stad beschermen

“Veel mensen rennen weg om te overleven, maar wij, als dienders, zijn niet van het wegrennen en wij gaan de confrontatie aan”, gaat de agent verder. “Dat is ons aangeleerd. Als er iemand met een mes en vuurwapen op je af komt rennen, blijf je schieten totdat deze persoon is uitgeschakeld.”

Het incident heeft volgens Stellinga diepe indruk achtergelaten op de agenten, omdat het voelde alsof ze moesten vechten voor hun leven. Dat het vermoedelijk om een nepwapen ging doet volgens hem niks af aan deze angst. “Ik heb het wapen zelf gezien, en geloof mij, als iemand dit wapen op mij had gericht zou ik ook schieten.”

Sterringa is van mening dat de politie er is om de burgers van de stad te beschermen, en vindt dat Simons zich in haar positie eens “druk gaat maken over de GGZ en de opvang van mensen in plaats van nu al uw conclusies te trekken.”

Verder nodigt hij Simons uit om een keer naar het oefenterrein te gaan, voor enkele ‘simulaties’. “Op die manier kunt u een beetje ervaren waar wij op sommige momenten mee om moeten gaan en hoe wij, in een split second, beslissingen moeten nemen, wellicht op leven en dood.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer