main-logo NPO Start
Word lid
1 februari 2019 — 14:49

Onderzoeker Meertens Instituut: expats zouden Nederlands moeten kunnen spreken

Het Meertens Instituut vindt het niet goed dat met name in een stad als Amsterdam veel tijdelijk in Nederland wonende mensen alleen maar Engels met de lokale bevolking kunnen spreken.

Uit een onderzoek van AT5 bleek dat er in de hoofdstad redelijk wat winkels zijn waar je in het Engels wordt aangesproken, en niet in het Nederlands. Expats, tijdelijk in dit land werkende of studerende buitenlanders, hoeven geen inburgeringscursus te volgen en zijn daarom ook niet verplicht de taal te spreken.

‘We zijn hier in Nederland’

Geen goede zaak, aldus Nicoline van der Sijs van het instituut.

“We zijn hier zelf in Nederland, en in Amsterdam en we moeten gewoon onze eigen taal kunnen spreken tegen iedereen”, aldus Van der Sijs tegen de stadsomroep.”

Inburgeren

De taalregels die gelden voor vluchtelingen en migranten gelden niet voor expats, omdat die hier altijd maar tijdelijk zijn. In Amsterdam vormt die groep echter een steeds groter permanent onderdeel van de stadsbevolking.

Van der Sijs: “Hier in Nederland spreken we gewoon Nederlands. We zijn ook best bereid om andere talen te spreken, maar Nederlands is één van de talen die hier een belangrijke rol speelt.”

De taalonderzoeker vindt dat werkgevers een verantwoordelijkheid hebben om hun buitenlandse personeelsleden wat Nederlands te leren. “Die kunnen ook zeggen: dat personeel kan toch ook een paar Nederlandse uitspraken leren en in ieder geval een basiskennis van het Nederlands hebben.”

Dat het Engels Amsterdam helemaal overneemt in de toekomst lijkt Van der Sijs niet zo reëel: daarvoor zouden we ook onze kinderen in het Engels moeten gaan opvoeden.

Door: Tim Berbers

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Opvolgers

Kun je rijk worden van troep? Jazeker, dat bewijst de familie Kras uit Volendam. In de jaren ‘50 begon opa Kras ooit als voddenboer, maar inmiddels zijn de Krasjes afval miljonairs. Door slim te investeren en vooral door met de hele familie  hard te werken. Met de poten in het vuil. De familie staat aan de vooravond van een aantal belangrijke beslissingen die de voortgang van het familiebedrijf behoorlijk kan beïnvloeden.

Engeland is EU 43 miljard schuldig bij brexit, Johnson weigert te betalen

Groot-Brittannië moet de Europese Unie (EU) 43 miljard euro betalen indien het land besluit om uit de EU te stappen. Tegen Sky News heeft premier…

Lees meer

Strandbezoekers ‘gewaarschuwd’ voor haai in Noordzee

Op de volgestroomde stranden aan de Noordzee is zondag mogelijk met schrik kennisgenomen van een boodschap achter een reclamevliegtuigje, meldt het ANP. “Let op: hier…

Lees meer

Mogelijk eerste dode door roken e-sigaret, 193 andere gelijke situaties gemeld

ABC News meldt dat in de afgelopen week de eerste persoon is overleden door een longziekte die mogelijk is veroorzaakt door het roken van e-sigaretten….

Lees meer

Britse prins Andrew biedt excuses aan voor contact met Epstein

De omstreden miljardair Jeffrey Epstein werd in 2008 al veroordeeld voor seksueel misbruik. Ondanks de veroordeling, nam de Britse prins Andrew geen afstand van de…

Lees meer

In speeltuin gedode man is 32-jarige uit Assen, 5 mannen zitten vast

De man die zaterdag door geweld om het leven kwam in een speeltuin in de wijk Peelo in Assen, is een 32-jarige man uit Assen,…

Lees meer

‘Krakers We Are Here denken de baas te zijn omdat niemand ze aanpakt’

De asielkrakers van actiegroep We Are Here denken het recht te hebben om te kraken omdat zowel de gemeente Amsterdam als de politie niets doet….

Lees meer

Man overleden in speeltuintje na melding zedendelict met kind

Een man is zaterdagmiddag in Assen om het leven gekomen nadat hij was mishandeld. Dat gebeurde in een speeltuintje aan de Iemstukken, een straat in…

Lees meer