main-logo NPO Start
Word lid
1 februari 2019 — 14:49

Onderzoeker Meertens Instituut: expats zouden Nederlands moeten kunnen spreken

Het Meertens Instituut vindt het niet goed dat met name in een stad als Amsterdam veel tijdelijk in Nederland wonende mensen alleen maar Engels met de lokale bevolking kunnen spreken.

Uit een onderzoek van AT5 bleek dat er in de hoofdstad redelijk wat winkels zijn waar je in het Engels wordt aangesproken, en niet in het Nederlands. Expats, tijdelijk in dit land werkende of studerende buitenlanders, hoeven geen inburgeringscursus te volgen en zijn daarom ook niet verplicht de taal te spreken.

‘We zijn hier in Nederland’

Geen goede zaak, aldus Nicoline van der Sijs van het instituut.

“We zijn hier zelf in Nederland, en in Amsterdam en we moeten gewoon onze eigen taal kunnen spreken tegen iedereen”, aldus Van der Sijs tegen de stadsomroep.”

Inburgeren

De taalregels die gelden voor vluchtelingen en migranten gelden niet voor expats, omdat die hier altijd maar tijdelijk zijn. In Amsterdam vormt die groep echter een steeds groter permanent onderdeel van de stadsbevolking.

Van der Sijs: “Hier in Nederland spreken we gewoon Nederlands. We zijn ook best bereid om andere talen te spreken, maar Nederlands is één van de talen die hier een belangrijke rol speelt.”

De taalonderzoeker vindt dat werkgevers een verantwoordelijkheid hebben om hun buitenlandse personeelsleden wat Nederlands te leren. “Die kunnen ook zeggen: dat personeel kan toch ook een paar Nederlandse uitspraken leren en in ieder geval een basiskennis van het Nederlands hebben.”

Dat het Engels Amsterdam helemaal overneemt in de toekomst lijkt Van der Sijs niet zo reëel: daarvoor zouden we ook onze kinderen in het Engels moeten gaan opvoeden.

Door: Tim Berbers

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Donderdag in Goedemorgen Nederland

  • Fractievoorzitter van D66 Rob Jetten is te gast over zijn plannen voor Europa.
  • Amerikadeskundige Willem Post over de presidentsverkiezingen in 2020, waarbij democraat Joe Biden zich hoogstwaarschijnlijk voor de derde keer kandidaat zal stellen.
Donderdag vanaf 7.10 uur

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Lucky Fonz III is terug! Met zijn nieuwe album Multimens laat de de Amsterdamse troubadour weer van zich horen. Met de bijbehorende tour speelt Otto Wichers, zoals Lucky Fonz heet, door heel Nederland. Wat komt er bij zo’n tour kijken? Luister om 00.00 uur naar ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2!

Vannacht om 00.00 uur
Koopwoningen in maart 7,7 procent duurder

De prijs van koopwoningen lag in maart van dit jaar 7,7 procent hoger dan in diezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het…

Lees meer

OPINIE: Abdelkader Benali slaat anti-racisme-drammers om de oren en krijgt veel bijval

Schrijver Abdelkader Benali heeft het helemaal gehad met de anti-racisme-drammers in ons land. Via Twitter spuwt hij zijn gal over wat hij noemt “gestoord volk”….

Lees meer

Vijf gewonden door frontale botsing met brandweervoertuig in Baarn

Een brandweervoertuig botste dinsdagmiddag in Baarn frontaal op een personenauto. Bij dit ongeluk raakten vijf personen gewond. De brandweer was onderweg naar een melding van…

Lees meer

Man (48) opgepakt wegens vernieling monument Nicky Verstappen

Een 48-jarige man uit Heerlen is door de politie opgepakt voor de vernieling van de gedenksteen voor Nicky Verstappen, die in 1998 vermoord werd aangetroffen…

Lees meer