main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
1 februari 2019 — 16:09

Amerika zegt historisch ontwapeningsverdrag met Rusland op

De Verenigde Staten stappen morgen uit het ontwapeningsverdrag INF dat in 1987 met Rusland werd gesloten. De Amerikanen houden de deur echter wel op een kier.

Het verdrag voor Intermediate-Range Nuclear Forces (INF) werd eind 1987 getekend door de Amerikaanse en Russische leiders Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov. Daarin is afgesproken dat de landen alle nucleaire raketten en kernkoppen die een reikwijdte van 500 tot 5500 kilometer hebben, zouden ontmantelen en vernietigen.

Volgens de regering van president Trump zou Rusland het echter verdrag schenden. De Russen zouden een raketsysteem hebben ontwikkeld en daarmee bondgenoten en troepen van de VS in het buitenland bedreigen.

Rusland spreekt die beschuldigen tegen. “De Amerikanen willen gewoon niet met ons over serieuze aangelegenheden praten en willen niet naar onze argumenten luisteren”, liet een woordvoerder van het Kremlin volgens persbureau ANP weten.

Overeind blijven

Ondanks de duidelijke taal vanuit Amerika bestaat er nog een kans dat zij het verdrag toch blijven steunen. Als Rusland alle wapens of wapensystemen die het verdrag verbiedt, vernietigt, dan kan het INF-verdrag overeind blijven. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, heeft gezegd dat zijn land bereid is met Rusland over ontwapening te spreken.

De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, spreekt op Twitter de hoop uit dat Rusland het komende halfjaar terugkeert naar de oorspronkelijke afspraken van het verdrag.

Rutte

Premier Rutte liet op zijn wekelijkse persconferentie weten de stap van Amerika om het verdrag op te zeggen, te steunen. “Rusland heeft op geen enkele manier geloofwaardig laten zien dat zij terug willen keren naar het verdrag of de dialoog willen aangaan. Wij steunen daarom deze opzegging.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer