Ondanks groot tekort verkopen apothekers medicijnen aan het buitenland
Er is al een lange tijd een groot tekort aan medicijnen, maar nu blijkt dat apothekers in Nederland medicijnen, die bestemd zijn voor Nederlandse patiënten, verkopen aan het buitenland. Dat meldt dagblad Trouw.
Eerder deze maand bracht de apothekersvereniging KNMP naar buiten dat het tekort aan medicijnen de afgelopen jaren flink is gestegen. In 2010 waren er ruim 170 geneesmiddelen enkele weken niet verkrijgbaar. In 2018 is dit aantal opgelopen naar 800. Daarom wil verzekeraar VGZ een onafhankelijk onderzoek gaan doen deze verborgen handel.
Internationale fabrikanten zeggen dat dit komt doordat in andere landen de prijzen beter zijn. Maar nadat Trouw diverse gesprekken heeft gehad met producenten, verzekeraars, groothandelaren en apothekers blijkt dat er meer speelt. Veel medicijnen worden verkocht aan het buitenland. Het is al bekend dat groothandelaren aan export doen, maar dat van apothekers nog niet. Dit kan er natuurlijk voor zorgen dat Nederlandse patiënten misgrijpen.
LEES OOK: Medicijnen in Nederland te goedkoop waardoor het tekort steeds hoger oploopt
"Apotheken en groothandels hebben een verzorgingsplicht in Nederland", legt Hennie Henrichs van farmaciebedrijf Teva. "Het is ethisch niet juist als je exporteert terwijl er krapte in de markt is." Het is alleen onduidelijk in welke mate de verkoop van medicijnen aan het buitenland bijdraagt aan medicijntekorten.
Volgens KNMP-directeur Eric Janson gaat het niet over de apotheker bij u in de wijk die een auto over de grens laat rijden. "Onze leden zijn bezig om de apotheek goed te laten lopen. En als er leden zijn met een vergunning, mogen ze exporteren." Daarom kan Janson zich niet voorstellen dat dit leidt tot de huidige medicijntekorten in Nederland.
Wel vindt hij het raar dat export van de anticonceptiepil doorging, terwijl deze hier niet meer te verkrijgen was. "De anticonceptiepil werd in oktober nog geëxporteerd, terwijl er sinds september een tekort was." Hierdoor zijn apothekers Nederlandse medicijnen moeten gaan 'terugkopen', alleen werd dit een stuk duurder. De pillen in Nederland kosten 1,90 euro. Om dezelfde pillen terug te kopen betaalde de apotheker 9,90 euro.
Groothandels mogen officieel geen middelen exporteren die in Nederland schaars zijn, daarom gaat verzekeraar VGZ onafhankelijk onderzoek doen naar het medicijntekort en de eventuele verborgen handel.