main-logo NPO Start
Word lid
16 januari 2019 — 13:45

Ouderen profiteren van gekte op huizenmarkt door te verkopen en kleiner te gaan wonen

Volgens Hypotheken Data Netwerk (HDN) profiteren vooral senioren van 60 jaar en ouder van de gekte op de huizenmarkt. Zij verkopen hun woningen en gaan vervolgens kleiner wonen, blijkt uit het onderzoek waar het AD over bericht.

Volgens HDN zijn het de oudere doorstromers die de woningmarkt draaiende houden. De helft van de ondervraagden dacht een ton of meer te kunnen cashen bij verkoop.

Starters

Afgelopen jaar keerden starters de huizenmarkt nog verder de rug toe. Het aantal starters daalden met 9,4 procent, blijkt uit het onderzoek. Volgens HDN is de belangrijkste reden de alsmaar stijgende huizenprijzen. Vorig jaar steeg de gemiddelde prijs met 8,5 procent naar 336.698 euro.

“Mede daardoor was het voor starters lastig een geschikt koophuis te vinden die zij ook financieel rond konden krijgen”, aldus het onderzoek.

Nieuwe hypotheken

Dat starters het lastiger hebben, wordt ook bevestigd door het totaal aantal hypotheken dat werd aangevraagd in 2018. HDN zegt vier van de vijf aanvragen te registreren. In 2018 steeg het aantal bij HDN naar 388.723, een stijging van vier procent ten opzichte van een jaar eerder. Echter werd de stijging vooral veroorzaakt door mensen die hun hypotheek ergens anders onderbrachten. Als het gaat om nieuwe hypotheken daalde het aantal met 3,1 procent.

 

Door: Thijs Kroezen

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

Reageer op dit bericht

Nu bekijken: Hufterproef

In Hufterproef zien we een moeder die niet wil dat haar kind met zwarte poppen speelt. Hoe reageren omstanders in een speelgoedwinkel?

Meld je aan voor Dragon's Den!

Het succesvolle ondernemersprogramma Dragons’ Den keert in het voorjaar terug op tv. Wil jij jouw geniale idee voorleggen aan een panel van topondernemers en zo een investering binnenslepen? Geef je dan snel op door hier te klikken.

Europese Unie en Groot-Brittannië sluiten Brexit-deal: ‘Geweldig’

Groot-Brittannië en de Europese Unie hebben een deal gesloten over de Brexit. Dat bevestigen de Britse premier Boris Johnson en Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker via…

Lees meer

Opgepakte man Ruinerwold verdacht van vrijheidsberoving en benadelen gezondheid gezin

De 58-jarige huurder van het pand in Ruinerwold wordt verdacht van betrokkenheid bij wederrechtelijke vrijheidsberoving en het benadelen van de gezondheid van anderen. Josef B….

Lees meer

Baudet: stikstofbrief Schouten moet per direct van tafel

De brief die minister Carola Schouten (Landbouw) begin deze maand aan de Kamer stuurde over de stikstofproblematiek moet direct van tafel. Hetzelfde geldt voor alle…

Lees meer

Het boerenprotest in 38 indrukwekkende foto’s en video’s

Duizenden boeren zijn vandaag voor de tweede keer vanuit het hele land naar Den Haag getrokken om te demonstreren tegen het jojo-beleid uit Den Haag….

Lees meer

Chaos bij boerenprotest Den Haag: boeren leggen openbaar vervoer stil

Het centrum van Den Haag is onbereikbaar voor tram- en busverkeer door het boerenprotest. Het is boeren gelukt om met trekkers door het centrum te…

Lees meer

Proces Geert Wilders loopt opnieuw vertraging op: gerechtshof legt zaak stil

Het ‘minder-Marokkanen’-proces tegen PVV-leider Geert Wilders is uitgesteld tot 9 december. Het hoger gerechtshof wil eerst stukken boven tafel over de vervolging van de PVV’er…

Lees meer