Mensen in de bijstand die geen Nederlands spreken nog nauwelijks gekort
Mensen in de bijstand die niet goed Nederlands spreken, worden door gemeenten nauwelijks gekort op hun uitkering terwijl dit kabinetsbeleid is. Staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken) noemt dit in De Telegraaf "ongewenst" en "zorgelijk" en gaat met de gemeenten in gesprek.
Op verzoek van Van Ark deed het CBS onderzoek naar hoe gemeenten het bijstandsbeleid uitvoeren. Daaruit blijkt dat 40 procent van de gemeenten geen tegenprestatie vraagt voor het ontvangen van de bijstand.
Ook het korten op de uitkering van iemand die de Nederlandse taal niet spreekt, werd onderzocht. Van de bijstandsgerechtigden bleken er ongeveer 36.300 de taal onvoldoende te beheersen. Bij 17 procent van deze groep is niet eens in kaart gebracht of ze wel Nederlands spreken. Toch zijn maar 150 mensen gekort op hun uitkering.
De staatssecretaris zegt in een reactie tegen de krant dat gemeenten gewoon het kabinetsbeleid moeten uitvoeren en dat ze daarover met hen in gesprek gaat. "Ik zal niet terugdeinzen voor verdergaande maatregelen", zegt Van Ark over de mogelijke consequenties voor gemeenten als zij zo door blijven gaan. "Mijn handen jeuken."
LEES OOK: 'Mensen met bijstand laten ondernemen, blijkt te werken'