Medicijnen in Nederland te goedkoop waardoor het tekort steeds hoger oploopt
Het komt steeds vaker voor dat medicijnen tijdelijk of definitief niet meer leverbaar zijn. Volgens de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) stijgen de tekorten al sinds 2010. De verwachting is dat dit tekort dit jaar nog hoger oploopt, meldt het persbureau ANP.
Het geneesmiddelentekort in Nederland is in 2018 weer gestegen, blijkt uit cijfers van de apothekers. Het aantal keer dat een medicijn niet leverbaar was, is vorig jaar gestegen naar 769. Dit is vijf procent meer dan het jaar daarvoor.
Het is volgens Gerben Klein Nulent, voorzitter van de brancheorganisatie, dweilen met de kraan open. "Patiënt en apotheker hebben hier dagelijks enorme last van. De patiënt krijgt regelmatig een ander doosje, omdat de apotheker moet uitwijken naar een alternatief."
Voorraden bewust laag
De anticonceptiepil en het middel levodopa/carbidopa voor patiënten met de ziekte van Parkinson waren het vaakst niet beschikbaar. Verslavingsartsen sloegen alarm toen refusal niet meer voorradig was. Het middel tegen alcoholverslaving is nu gelukkig wel weer beschikbaar. Veel tekorten waren er volgens de KNMP ook bij de oogpreparaten en antibiotica.
Het oplopende tekort aan medicijnen in Nederland komt volgt de brancheorganisatie onder andere door de wet geneesmiddelenprijzen en het preferentiebeleid van zorgverzekeraars. De prijzen van medicijnen zijn hierdoor ontzettend gedaald, waardoor volgens de KNMP Nederland voor medicijnfabrieken geen aantrekkelijke markt meer is. "Ze houden hun voorraden bewust laag en in het geval van hapering in het productieproces ontstaan snel tekorten."