main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 december 2018 — 09:13

Kamerlid waarschuwt voor Poetin-fluisteraars: ‘We moeten niet naïef zijn’

De Tweede Kamer debatteert vandaag over Russische spionage in ons land. VVD-Tweede Kamerlid Sven Koopmans zei vanmorgen in Goedemorgen Nederland dat de dreiging vanuit Rusland nog niet voorbij is en hij waarschuwt voor Poetin-fluisteraars.

Begin oktober kwam het nieuws naar buiten dat vier Russische spionnen in april een poging hadden gedaan om de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag te hacken. Daarnaast had één van hen geprobeerd informatie te vergaren over het MH17-onderzoek.

“We hebben nu vier spionnen opgepakt, heel goed, maar er zijn nog veel meer spionnen”, stelt Koopmans. “Ze hebben een heel cyberleger. Daar moeten we ons dus tegen wapenen.”

Koopmans waarschuwt voor naïviteit. “Er zijn in Nederland mensen, en ik noem ze ‘Poetin-fluisteraars’, die zeggen ‘het valt toch allemaal wel mee’ of ‘andere landen spioneren toch ook'”, vertelt het Kamerlid. Hij neemt stelling tegen dergelijke argumenten. “De Russische politiek is heel agressief. Ze zijn in ons land gekomen om in te breken bij een internationale organisatie.”

Daarnaast bleek dat de spionnen uit Rusland probeerden om het onderzoek naar MH17 te infiltreren. “Dat is echt een onacceptabel iets. Dan moeten we niet naief doen of meepraten, Dan moeten we Poetin niet de ruimte geven, maar zeggen: ‘Nee, stop. In Nederland kan dit niet’.”

Door: Thijs Kroezen

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in