main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 december 2018 — 09:15

Dit is de dader van de aanslag in Straatsburg: ‘Geradicaliseerd en gewelddadig’

De dader van de aanslag in Straatsburg is de 29-jarige Chérif Chekatt. Dat melden diverse Franse media. Chekatt werd al een tijdje in de gaten gehouden door de Franse veiligheidsdiensten.

Chekatt zou de laatste tijd contact hebben gehad in het radicaal islamitische milieu. Bij de veiligheidsdiensten had hij een ‘fiche S’, een aanduiding die aangeeft dat hij een veiligheidsrisico is. Hij staat bekend als geradicaliseerd, gewelddadig en had een overdreven bekeringsdrang. Ook had hij een aanzienlijk strafblad.

“Hier zit altijd een netwerk omheen, een groep die elkaar opjut.” zegt Telegraaf-verslaggever Silvan Schoonhoven in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij verwacht dan ook niet dat Chekatt in zijn eentje heeft gehandeld. “De laatste jaren wordt veel gesproken over lone wolfs. Ik was laatst bij de AIVD en zij geloven niet zo in mensen die in hun eentje radicaliseren op een zolderkamer,” zegt Schoonhoven. “Er zit altijd een netwerk omheen.”

Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, heeft Cherkatt zowel in Frankrijk als in Duitsland vastgezeten. Hij kwam al in zijn jonge jaren in aanraking met de politie voor criminele feiten die niet gelinkt zijn aan terrorisme. Vanwege zijn latere radicalisering werd hij al enkele jaren door de politie gevolgd.

De Franse krant Les Dernières Nouvelles d’Alsace schrijft dat Chekatt in 2011 is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor de mishandeling van een tiener met een gebroken fles. In Duitsland werd hij volgens Der Spiegel veroordeeld voor een ernstige diefstal en zat hij tot 2017 vast, voordat hij werd uitgezet.

Dinsdagochtend probeerde een politie-eenheid C. in zijn woning aan te houden op verdenking van poging tot moord en beroving, melden Franse media op basis van bronnen rond het onderzoek. Drie mensen werden aangehouden maar de politie wist C. niet te pakken. Bij de huiszoeking zouden granaten gevonden zijn, zo meldt ANP.

LEES OOK: ‘Spannende momenten’ in het Europees Parlement: ‘Dit is een chaotische situatie’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer