main-logo NPO Start
Word lid
Foto: ANP
Goedemorgen Nederland - 7 december 2018 — 11:36

Zeven Tweede Kamerwerknemers slachtoffer van seksuele intimidatie

Het Tweede Kamerpersoneel voelt zich niet veilig op de werkvloer. Zeven werknemers zeggen zelfs slachtoffer te zijn van seksuele intimidatie. Dit blijkt uit een ‘werkbelevingsonderzoek’ binnen de Tweede Kamer dat in handen is gekomen van NRC.

Begin dit jaar bereikte de internationale golf van MeToo-schandalen ook het Binnenhof. Er zouden onderzoeken gedaan worden en maatregelen genomen worden om een veilige werkomgeving te creëren. Maar uit intern onderzoek van de Tweede Kamer, dat in handen is gekomen van NRC, blijkt dat er bijna geen onderzoek is gevoerd. Alleen GroenLinks heeft het onderzoek inmiddels afgerond. De rest van de partijen zit nog in de voorbereidingsfase of zien ervan af.

Binnen de Tweede Kamer is, naar aanleiding van de internationale beweging van vrouwen (en mannen) die onder de hashtag #MeToo vertelden over seksueel overschrijdend gedrag dat zij hebben ondervonden op het werk, in september wel een ‘werkbelevingsonderzoek’ uitgevoerd. In dit onderzoek zaten enkele vragen over seksuele intimidatie. De enquête is door 300 van de 415 ambtenaren ingevuld en zeven mensen zeggen slachtoffer te zijn geworden van seksuele intimidatie. Dit is 2,1 procent van de werknemers.

Bedreiging en discriminatie

Vier van de zeven slachtoffers heeft dit bij de Kamer gemeld. Alle vier de slachtoffers zijn ontevreden met de wijze waarop hun klacht is afgehandeld. Ondernemingsraad-voorzitter Ton van der Zee is geschrokken en maakt zich zorgen. “We weten dat mensen het melden van misstanden moeilijk vinden en hieruit blijkt dat klachten ook slecht worden behandeld.”

In het Kameronderzoek is gevraagd of iemand in het afgelopen jaar seksuele intimidatie heeft ervaren en door wie. Vijf van de zeven slachtoffers geeft toe dat een collega of leidinggevende betrokken was. Bij de andere twee kwam de intimidatie van externen, ofwel burgers die de Kamers bezoeken of politici en hun medewerkers.

Wat er precies bij de zeven slachtoffers is voorgevallen is niet duidelijk, maar volgens het onderzoek “gaat seksuele intimidatie meestal over betasting of seksueel getinte grappen”.

Verder zou volgens de resultaten van het onderzoek bij 33 mensen bedreiging of agressie zijn voorgekomen, zijn 22 medewerkers slachtoffer geweest van pesten en 18 van discriminatie.

Door: Redactie

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Maandag in 't Wordt Nu Laat

De politieke loopbaan van Fred Teeven is een uiterst turbulente geweest. Fractievoorzitter van Leefbaar Nederland en Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en Kamerlid namens de VVD. Hoe kijkt hij tegen de huidige politieke ontwikkelingen aan? Vanaf 00.00 uur schufit hij aan bij Toine in ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2.

Maandag om 0.00 uur op

Terugkijken: Goedemorgen Nederland

In een speciale uitzending blikken we terug op verkiezingsdag en bespreken we de voorlopige uitslagen met verschillende prominente gasten zoals minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Kim Putters, politiek commentator van de Telegraaf Wouter de Winther en JOVD-voorzitter en programmamaker Splinter Chabot. We zijn er tot tien uur op NPO 1!

PVV-Senator lijkt aan te sturen op vertrek Geert Wilders

De Noord-Hollandse PVV-Senator Dannij van der Sluijs lijkt aan te sturen op het vertrek van partijleider Geert Wilders. De partij lijdt waarschijnlijk een grote verkiezingsnederlaag…

Lees meer

NS adviseert reizigers dinsdag niet naar stations vanwege staking personeel

De NS adviseert reizigers om dinsdag niet naar het station te gaan in de hoop dat er toch treinen rijden. Vanwege een grote pensioenstaking rijden…

Lees meer

Gemeentehuis Gilze en Rijen extra beveiligd na concrete bedreiging

Het gemeentehuis van Gilze en Rijen wordt extra beveiligd vanwege een “zeer bedreigende en intimiderende brief” die een aantal weken is gestuurd. Een woordvoerder van…

Lees meer

Elco Brinkman (CDA) wil de sociale zekerheid versoberen

De sociale zekerheid moet fors versoberd worden. Daarvoor pleit CDA-fractieleider in de Eerste Kamer Elco Brinkman op BNR Nieuwsradio. “Er was aanleiding om uit het…

Lees meer

Exitpoll: PvdA wint Europese verkiezingen, FvD blijft achter op VVD en CDA

De PvdA is de grootste partij van Nederland geworden bij de Europese Parlementsverkiezingen van vandaag, dat blijkt althans uit de exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos in…

Lees meer

NCTV: Kick Out Zwarte Piet geen terroristische organisatie

De aanhangers van Kick Out Zwarte Piet kunnen opgelucht ademhalen. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zijn zij namelijk nooit aangemerkt als terroristische organisatie,…

Lees meer

Wie wordt de grootste? VVD en PvdA aan kop, FvD op twee

Welke partijen zitten straks op de 26 stoeltjes van Nederland in het Europees Parlement. In aanloop naar de Europese verkiezingen van vandaag zijn er de…

Lees meer

Attractie Carnaval Festival in Efteling weer open na aanpassingen wegens racisme

De attractie Carnaval Festival in de Efteling is vanaf vandaag weer open voor publiek. Drie maanden konden bezoekers er niet van genieten, omdat de attractie…

Lees meer