Zeven Tweede Kamerwerknemers slachtoffer van seksuele intimidatie
Het Tweede Kamerpersoneel voelt zich niet veilig op de werkvloer. Zeven werknemers zeggen zelfs slachtoffer te zijn van seksuele intimidatie. Dit blijkt uit een 'werkbelevingsonderzoek' binnen de Tweede Kamer dat in handen is gekomen van NRC.
Begin dit jaar bereikte de internationale golf van MeToo-schandalen ook het Binnenhof. Er zouden onderzoeken gedaan worden en maatregelen genomen worden om een veilige werkomgeving te creëren. Maar uit intern onderzoek van de Tweede Kamer, dat in handen is gekomen van NRC, blijkt dat er bijna geen onderzoek is gevoerd. Alleen GroenLinks heeft het onderzoek inmiddels afgerond. De rest van de partijen zit nog in de voorbereidingsfase of zien ervan af.
Binnen de Tweede Kamer is, naar aanleiding van de internationale beweging van vrouwen (en mannen) die onder de hashtag #MeToo vertelden over seksueel overschrijdend gedrag dat zij hebben ondervonden op het werk, in september wel een 'werkbelevingsonderzoek' uitgevoerd. In dit onderzoek zaten enkele vragen over seksuele intimidatie. De enquête is door 300 van de 415 ambtenaren ingevuld en zeven mensen zeggen slachtoffer te zijn geworden van seksuele intimidatie. Dit is 2,1 procent van de werknemers.
Bedreiging en discriminatie
Vier van de zeven slachtoffers heeft dit bij de Kamer gemeld. Alle vier de slachtoffers zijn ontevreden met de wijze waarop hun klacht is afgehandeld. Ondernemingsraad-voorzitter Ton van der Zee is geschrokken en maakt zich zorgen. "We weten dat mensen het melden van misstanden moeilijk vinden en hieruit blijkt dat klachten ook slecht worden behandeld."
In het Kameronderzoek is gevraagd of iemand in het afgelopen jaar seksuele intimidatie heeft ervaren en door wie. Vijf van de zeven slachtoffers geeft toe dat een collega of leidinggevende betrokken was. Bij de andere twee kwam de intimidatie van externen, ofwel burgers die de Kamers bezoeken of politici en hun medewerkers.
Wat er precies bij de zeven slachtoffers is voorgevallen is niet duidelijk, maar volgens het onderzoek "gaat seksuele intimidatie meestal over betasting of seksueel getinte grappen".
Verder zou volgens de resultaten van het onderzoek bij 33 mensen bedreiging of agressie zijn voorgekomen, zijn 22 medewerkers slachtoffer geweest van pesten en 18 van discriminatie.