main-logo NPO Start
Word lid
Foto: ANP
7 december 2018 — 14:01

Tienduizenden agenten zullen Parijs beschermen tegen Gele Hesjes: “Blijf weg uit de stad”

De politie van Parijs bereidt zich voor op een heftige confrontatie tussen demonstranten en de oproerpolitie dit weekend. De overheid stuurt tienduizenden agenten de straat op vanwege de protesten van de ‘Gele Hesjes’.

“Nederlanders die dit weekend naar Parijs gaan, raad ik met klem aan hun reis te annuleren”, zegt Frankrijk-correspondent Stefan de Vries van RTL Nieuws. De meeste musea, winkels en zelfs de Eiffeltoren zijn morgen gesloten. “En als dat niet kan: vermijd morgen alle winkelcentra en toeristische gebieden. Anders gezegd: zorg dat je de hele dag binnen blijft als je in Parijs binnen de rondweg (de périphérique) verblijft.”

Flinke klappen

In de stad zullen 8000 agenten rondlopen. “En voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zullen door de hele stad gepantserde voertuigen worden ingezet.” De Vries waarschuwt dan ook dat je beter niet de stad in kunt, want wie per ongeluk tussen de relschoppers belandt, moet rekenen op flinke klappen.

“De politie heeft de opdracht gekregen direct lichamelijk contact te zoeken en daarbij zal geen onderscheid gemaakt worden tussen gele hesjes en toevallig voorbijgangers.” Bovendien zijn traangas en walmen van verbrande auto’s ook gevaarlijk voor de gezondheid.

De Gele Hesjes protesteren tegen de accijnsprijzen, tegen de hoge kosten van levensonderhoud of tegen het kabinetsbeleid. Vooralsnog heeft de beweging vooral aanhang in Frankrijk. Afgelopen weekend liepen de protesten ook al uit de hand. In Nederland is de groep nog klein.

LEES OOK: 133 gewonden bij Gele Hesjes-demonstraties in Parijs

Door: Redactie

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Maandag in 't Wordt Nu Laat

De politieke loopbaan van Fred Teeven is een uiterst turbulente geweest. Fractievoorzitter van Leefbaar Nederland en Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en Kamerlid namens de VVD. Hoe kijkt hij tegen de huidige politieke ontwikkelingen aan? Vanaf 00.00 uur schufit hij aan bij Toine in ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2.

Maandag om 0.00 uur op

Terugkijken: Goedemorgen Nederland

In een speciale uitzending blikken we terug op verkiezingsdag en bespreken we de voorlopige uitslagen met verschillende prominente gasten zoals minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Kim Putters, politiek commentator van de Telegraaf Wouter de Winther en JOVD-voorzitter en programmamaker Splinter Chabot. We zijn er tot tien uur op NPO 1!

PVV-Senator lijkt aan te sturen op vertrek Geert Wilders

De Noord-Hollandse PVV-Senator Dannij van der Sluijs lijkt aan te sturen op het vertrek van partijleider Geert Wilders. De partij lijdt waarschijnlijk een grote verkiezingsnederlaag…

Lees meer

NS adviseert reizigers dinsdag niet naar stations vanwege staking personeel

De NS adviseert reizigers om dinsdag niet naar het station te gaan in de hoop dat er toch treinen rijden. Vanwege een grote pensioenstaking rijden…

Lees meer

Gemeentehuis Gilze en Rijen extra beveiligd na concrete bedreiging

Het gemeentehuis van Gilze en Rijen wordt extra beveiligd vanwege een “zeer bedreigende en intimiderende brief” die een aantal weken is gestuurd. Een woordvoerder van…

Lees meer

Elco Brinkman (CDA) wil de sociale zekerheid versoberen

De sociale zekerheid moet fors versoberd worden. Daarvoor pleit CDA-fractieleider in de Eerste Kamer Elco Brinkman op BNR Nieuwsradio. “Er was aanleiding om uit het…

Lees meer

Exitpoll: PvdA wint Europese verkiezingen, FvD blijft achter op VVD en CDA

De PvdA is de grootste partij van Nederland geworden bij de Europese Parlementsverkiezingen van vandaag, dat blijkt althans uit de exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos in…

Lees meer

NCTV: Kick Out Zwarte Piet geen terroristische organisatie

De aanhangers van Kick Out Zwarte Piet kunnen opgelucht ademhalen. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zijn zij namelijk nooit aangemerkt als terroristische organisatie,…

Lees meer

Wie wordt de grootste? VVD en PvdA aan kop, FvD op twee

Welke partijen zitten straks op de 26 stoeltjes van Nederland in het Europees Parlement. In aanloop naar de Europese verkiezingen van vandaag zijn er de…

Lees meer

Attractie Carnaval Festival in Efteling weer open na aanpassingen wegens racisme

De attractie Carnaval Festival in de Efteling is vanaf vandaag weer open voor publiek. Drie maanden konden bezoekers er niet van genieten, omdat de attractie…

Lees meer