main-logo NPO Start
Word lid
ANP
7 december 2018 — 15:31

EU-ministers: opsporingsdiensten krijgen meer macht over de grens

Ondanks kritiek van Nederland krijgen opsporingsautoriteiten uit EU-landen toestemming om digitaal bewijsmateriaal in strafzaken rechtstreeks op te vragen in andere lidstaten zonder tussenkomst van justitie in dat land. Eerder vandaag hebben de EU-ministers van justitie daar in Brussel mee ingestemd.

Als aanklagers gebruikersgegevens opvragen bij internetbedrijven zijn die bedrijven verplicht om binnen tien dagen de gevraagde data aan te leveren. Bij noodgevallen moet dat zelfs al binnen zes uur. Dit gaat bijvoorbeeld om mails, berichten van Twitter en WhatsApp of het achterhalen van een IP-adres.

Boete

Voorstanders vinden deze nieuwe mogelijkheden nodig om terrorisme tegen te gaan. Internetproviders die niet meewerken kunnen een boete van tot 2 procent van hun jaaromzet krijgen.

Nederland stemde tegen het voorstel. Volgens minister Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid worden de rechten van verdachten of andere betrokkenen onvoldoende gewaarborgd in dit voorstel. Ook zijn Duitse collega en vijf andere ministers stemden tegen. De voorstanders vinden dat EU-landen elkaar onderling moeten vertrouwen.

“Het gevecht tegen criminaliteit en terrorisme vereist dat onze opsporingsdiensten ook toegang hebben tot online elektronisch bewijs”, reageerde Grapperhaus in Brussel tegen persbureau ANP. “Maar zonder juiste waarborgen zijn onze fundamentele rechten in het geding.”

Het Europees Parlement stemt op een later moment over dit voorstel. Als ook zij dit steunen volgen er onderhandelingen met de diverse lidstaten over de invulling van de uiteindelijke wet. De landen die vandaag tegen hebben gestemd, hopen dat het voorstel nog gewijzigd wordt.

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Maandag in 't Wordt Nu Laat

De politieke loopbaan van Fred Teeven is een uiterst turbulente geweest. Fractievoorzitter van Leefbaar Nederland en Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en Kamerlid namens de VVD. Hoe kijkt hij tegen de huidige politieke ontwikkelingen aan? Vanaf 00.00 uur schufit hij aan bij Toine in ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2.

Maandag om 0.00 uur op

Terugkijken: Goedemorgen Nederland

In een speciale uitzending blikken we terug op verkiezingsdag en bespreken we de voorlopige uitslagen met verschillende prominente gasten zoals minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Kim Putters, politiek commentator van de Telegraaf Wouter de Winther en JOVD-voorzitter en programmamaker Splinter Chabot. We zijn er tot tien uur op NPO 1!

PVV-Senator lijkt aan te sturen op vertrek Geert Wilders

De Noord-Hollandse PVV-Senator Dannij van der Sluijs lijkt aan te sturen op het vertrek van partijleider Geert Wilders. De partij lijdt waarschijnlijk een grote verkiezingsnederlaag…

Lees meer

NS adviseert reizigers dinsdag niet naar stations vanwege staking personeel

De NS adviseert reizigers om dinsdag niet naar het station te gaan in de hoop dat er toch treinen rijden. Vanwege een grote pensioenstaking rijden…

Lees meer

Gemeentehuis Gilze en Rijen extra beveiligd na concrete bedreiging

Het gemeentehuis van Gilze en Rijen wordt extra beveiligd vanwege een “zeer bedreigende en intimiderende brief” die een aantal weken is gestuurd. Een woordvoerder van…

Lees meer

Elco Brinkman (CDA) wil de sociale zekerheid versoberen

De sociale zekerheid moet fors versoberd worden. Daarvoor pleit CDA-fractieleider in de Eerste Kamer Elco Brinkman op BNR Nieuwsradio. “Er was aanleiding om uit het…

Lees meer

Exitpoll: PvdA wint Europese verkiezingen, FvD blijft achter op VVD en CDA

De PvdA is de grootste partij van Nederland geworden bij de Europese Parlementsverkiezingen van vandaag, dat blijkt althans uit de exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos in…

Lees meer

NCTV: Kick Out Zwarte Piet geen terroristische organisatie

De aanhangers van Kick Out Zwarte Piet kunnen opgelucht ademhalen. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zijn zij namelijk nooit aangemerkt als terroristische organisatie,…

Lees meer

Wie wordt de grootste? VVD en PvdA aan kop, FvD op twee

Welke partijen zitten straks op de 26 stoeltjes van Nederland in het Europees Parlement. In aanloop naar de Europese verkiezingen van vandaag zijn er de…

Lees meer

Attractie Carnaval Festival in Efteling weer open na aanpassingen wegens racisme

De attractie Carnaval Festival in de Efteling is vanaf vandaag weer open voor publiek. Drie maanden konden bezoekers er niet van genieten, omdat de attractie…

Lees meer