main-logo NPO Start
Word lid
21 november 2018 — 15:55

Nieuwe EU-plannen: ‘Al na één dag werken in Nederland een ww-uitkering’

Werknemers uit andere EU-lidstaten krijgen al na één dag werken in Nederland recht op een werkloosheidsuitkering. Dat staat in nieuwe plannen waarmee de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid van het Europees Parlement gisteren instemden, zo meldt De Telegraaf.

De commissie buigt zich over de coördinatie van sociale zekerheidssystemen in de EU. Door de plannen kunnen EU-burgers hun opgebouwde arbeidsverleden meenemen naar andere EU-landen. Nu moeten migranten nog iets meer dan zes maanden in Nederland hebben gewerkt voordat zij recht hebben op een ww-uitkering.

In Oost-Europa is de hoogte van de uitkeringen een stuk lager dan in Nederland. De angst is dan ook dat ons land overspoeld wordt door ‘welvaartstoeristen’.

VVD en CDA zijn zeer kritisch op het plan. CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers vindt de plannen ‘onacceptabel’, zo laat hij weten aan de krant: “Als CDA vinden we dat er op zijn minst een fatsoenlijke binding moet zijn tussen de werknemer en het land waar hij of zij werkt.”

‘Onacceptabel’

Ook VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal maakt zich grote zorgen: “Dit voorstel nodigt uit om een maandje in Nederland te komen werken en daarna een uitkering op te strijken. Ik wil dat niet en doe mijn best om het van tafel te krijgen.”

De plannen zijn nog niet definitief ingevoerd. Waarschijnlijk moet ook het Europees Parlement nog stemmen over de maatregelen. Ook moeten de lidstaten nog akkoord gaan.

Vorige maand kwam naar buiten dat er nu al grootschalige fraude plaatsvind met ww-uitkeringen, vooral onder arbeidsmigranten. Door gebrek aan controle krijgen ook medewerkers die zelf ontslag hebben genomen zo’n uitkering.

LEES OOK: Gebrek aan controle bij UWV leidt tot grootschalige fraude met WW-uitkeringen

Door: Tom Janssen

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Zaak van je Leven

Kijk terug De Zaak van je Leven: Het onderzoek naar de dood van Frans Bindels leidt langs meerdere verdachten, maar het duurt lang voordat de politie antwoord heeft op die ene vraag: Wie vermoordde de sterkste man van Milsbeek?

Vannacht in 't Wordt Nu Laat:

Oprichter & CEO van deelplatform Peerby, Daan Weddepohl, had 99 redenen om te stoppen met zijn onderneming, maar deed dat toch niet. Hij schreef er een boek over! Je hoort de ondernemer om middernacht in ’t Wordt Nu Laat!

Luister vanaf 00.00 uur naar
Rotterdam wil honderden euro’s uitloven voor tips over wapens in de stad

Mensen in Rotterdam die tips hebben over wapenbezit in de stad kunnen daar een flink zakcentje aan overhouden. De beloning die tipgevers kunnen krijgen zal…

Lees meer

Nikabdraagsters zetten conducteur voor schut op Facebook met stiekem filmpje

Een conducteur die een nikabdraagster heeft berispt in de trein, is gefilmd en te kakken gezet in de Facebookgroep ‘Tegen Boerkaverbod’. De NS is boos…

Lees meer

CBS: Werkloosheid afgelopen drie maanden met 3,5 procent gestegen

De werkloosheid is na een afname sinds 2013 de afgelopen maanden weer gestegen met 3,5 procent, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Per maand…

Lees meer

Essalam Moskee Rotterdam zet imam aan de kant na omstreden uitspraken

Said Abarkan is niet langer werkzaam als imam bij de Essalam Moskee in Rotterdam, dat laat het bestuur weten aan het AD. De breuk volgt…

Lees meer

Schok na executie advocaat: ‘Terreurdaad is mogelijk door zwijgcultuur in deze gemeenschap’

Er gaat een schokgolf door de samenleving na de executie in de vroege ochtend van advocaat Derk Wiersum. Een jonge jongen – de vermoedelijke dader…

Lees meer