main-logo NPO Start
Word lid
21 november 2018 — 15:55

Nieuwe EU-plannen: ‘Al na één dag werken in Nederland een ww-uitkering’

Werknemers uit andere EU-lidstaten krijgen al na één dag werken in Nederland recht op een werkloosheidsuitkering. Dat staat in nieuwe plannen waarmee de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid van het Europees Parlement gisteren instemden, zo meldt De Telegraaf.

De commissie buigt zich over de coördinatie van sociale zekerheidssystemen in de EU. Door de plannen kunnen EU-burgers hun opgebouwde arbeidsverleden meenemen naar andere EU-landen. Nu moeten migranten nog iets meer dan zes maanden in Nederland hebben gewerkt voordat zij recht hebben op een ww-uitkering.

In Oost-Europa is de hoogte van de uitkeringen een stuk lager dan in Nederland. De angst is dan ook dat ons land overspoeld wordt door ‘welvaartstoeristen’.

VVD en CDA zijn zeer kritisch op het plan. CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers vindt de plannen ‘onacceptabel’, zo laat hij weten aan de krant: “Als CDA vinden we dat er op zijn minst een fatsoenlijke binding moet zijn tussen de werknemer en het land waar hij of zij werkt.”

‘Onacceptabel’

Ook VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal maakt zich grote zorgen: “Dit voorstel nodigt uit om een maandje in Nederland te komen werken en daarna een uitkering op te strijken. Ik wil dat niet en doe mijn best om het van tafel te krijgen.”

De plannen zijn nog niet definitief ingevoerd. Waarschijnlijk moet ook het Europees Parlement nog stemmen over de maatregelen. Ook moeten de lidstaten nog akkoord gaan.

Vorige maand kwam naar buiten dat er nu al grootschalige fraude plaatsvind met ww-uitkeringen, vooral onder arbeidsmigranten. Door gebrek aan controle krijgen ook medewerkers die zelf ontslag hebben genomen zo’n uitkering.

LEES OOK: Gebrek aan controle bij UWV leidt tot grootschalige fraude met WW-uitkeringen

Door: Tom Janssen

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

De bestseller Mocro Maffia werd ruim honderdduizend keer verkocht en gaf een inkijkje in de bizarre wereld achter de liquidatiegolf die Amsterdam tijdenlang in de greep hield. Onlangs verscheen het vervolg Wraak en misdaadjournalist Wouter Laumans schuift hierover aan bij Toine van Peperstraten in ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2.

Vannacht vanaf 0:00 uur op
‘Kabinet wil gas duurder en stroom goedkoper maken’

Het kabinet wil gas duurder en stroom goedkoper maken. Dat meldt de NOS. De energiebelasting op gas gaat tot 2026 in totaal met 10 cent…

Lees meer

‘Rekeningrijden vanaf 2026 ingevoerd in Nederland’

Het kabinet wil vanaf 2026 rekeningrijden gaan invoeren. Dat zeggen meerdere bronnen rond het kabinet tegen RTL Nieuws. De wegenbelasting is vanaf dan niet meer…

Lees meer

Twee militairen naar ziekenhuis vanwege oververhitting na veldloop in Oirschot

Twee militairen zijn dinsdag naar het ziekenhuis gebracht vanwege oververhitting. Ze deden dinsdag mee aan de nationale militaire vijfkamp op de kazerne van Oirschot (Noord-Brabant),…

Lees meer

No Surrender-kopstuk Klaas Otto ontslaat advocaat tijdens zitting

No Surrender-oprichter Klaas Otto heeft zijn advocaat dinsdag tijdens de zitting ontslagen. “We hebben een vertrouwensbreuk, ik heb me niet kunnen voorbereiden op deze zaak. Ik…

Lees meer

Maakt geld gelukkig? Miljonairs gezonder en gelukkiger

Miljonairs voelen zich gezonder en gelukkiger dan minder welgestelde landgenoten. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ze geven hun…

Lees meer