main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 november 2018 — 09:27

Sinterklaas-bedreiger Michael van Zeijl weer opgepakt: ‘Hij strooit met bedreigingen’

Sinterklaas-bedreiger en kopstuk van actiegroep De Grauwe Eeuw Michael van Zeijl is wederom opgepakt. Volgens Telegraaf-journalist Wierd Duk omdat de man “weer strooit met bedreigingen”. Het is onduidelijk of Van Zeijl wordt vastgehouden tot de intocht van de Goedheiligman.

“Vorige keer is hij rond de tijd van de intocht opgepakt”, vertelt Duk in Goedemorgen Nederland. “Nu heeft deze groep een straatverbod gekregen. Dus ze mogen niet in de buurt van de Zaanse Schans komen, waar de intocht gaat plaatsvinden.” Duk vindt dat een goede zaak.

Duk stelt dat de groepering steeds radicaler en extremistischer te werk gaat. “Ook roepen zij hun aanhang langzamerhand op om zich ook radicaler voor te doen en dat vind ik een nare situatie.”

De rechter in Haarlem oordeelt vanmiddag om 16.00 uur over de landelijke intocht van Sinterklaas zaterdag in Zaanstad. De stichting Majority Perspective eiste dinsdag in kort geding dat de in haar ogen “racistische” Zwarte Piet daar niet bij is. De stichting vroeg niet om een volledig verbod van de intocht, maar advocaten van de gemeente Zaanstad stelden dat als de rechter de vorderingen toewijst, de hele intocht mogelijk niet kan doorgaan.

Een wijziging op zo’n korte termijn zou volgens de gemeente kunnen leiden tot veel onduidelijkheid. Bij de intocht zijn dit jaar roetveegpieten met verschillende haardracht, geen rode lippen en oorbellen. Maar voor de stichting is ook de roetveegpiet niet goed genoeg als oplossing.

Door: Thijs Kroezen

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
Vanaf volgende maand mogen alleen gevaccineerden de VS binnenreizen

De reisrestricties om de VS binnen te komen worden vanaf volgende maand weer strenger. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd tegen corona mogen in het…

Lees meer

Het blijft rommelen in Groningen, NAM betaalt maar deel versterkingsoperatie

De situatie in Groningen blijft irritatie opwekken bij alle betrokken partijen. De NAM blijkt nu maar een deel van de kosten van de versterkingsoperatie op…

Lees meer

Landelijke ophokplicht pluimvee door vogelgriep

Vanaf dinsdagmiddag geldt in heel Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven die pluimvee houden. Dat komt door een uitbraak van vogelgriep in Zeewolde. De aangetroffen…

Lees meer

RIVM: aantal positieve tests, opnames en doden stijgt razendsnel

Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe covidopnames verpleegafdelingen sinds mei

Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding…

Lees meer