main-logo NPO Start
Word lid
Handlezen, populaire vorm van 'toekomstvoorspelling'.
2 november 2018 — 14:57

D66 en SP stellen vragen over AstroTV: ‘Dit heeft alle schijn van misleiding’

Joost Sneller (D66) en Mahir Alkaya (SP) hebben schriftelijke vragen gesteld over het programma AstroTV op Net5. De Kamerleden suggereren dat er in een uitzending van de show sprake was van misleiding.

In het programma kunnen kijkers inbellen voor een gesprek met een ‘medium’, waarbij ze financiële voorspoed wordt beloofd. Een gesprek kost de kijker 1 euro per minuut. De presentatrice van het programma vroeg kijkers de laatste plekken vrij te houden , voor mensen die financiële voorspoed ‘keihard nodig hebben’.

Volgens D66 en SP kan dat worden gezien als een vorm van misleiding, gericht op de zwakkeren van de samenleving.

“Met deze dure telefoonlijn worden doelbewust kwetsbare mensen gouden bergen beloofd”, aldus Joost Sneller tegen WNL. “Dit heeft alle schijn van misleiding. Wat D66 betreft is dat onaanvaardbaar. Het is daarom een aanleiding om te kijken of dit soort bel-programma’s wel volgens de regels werkt.”

Onderzoek door ACM

D66 zegt tegen WNL van de minister te willen weten of de Autoriteit Consument en Markt (ACM) al onderzoek doet naar dit programma. Zo nee, dan zou zo’n onderzoek volgens de partij alsnog moeten worden gestart.

De fracties van D66 en de SP stellen ook voor een financiële bijsluiter te overwegen, om de consument beter in te lichten over het product.

In het al twaalf jaar oude programma AstroTV kunnen mensen inbellen voor een gesprek met iemand die zichzelf voordoet als een ‘medium’. Tanja, Josje en Edith (zoals de zelfverklaarde paragnosten heten) zeggen de toekomst te kunnen voorspellen met behulp van wetenschappelijk absoluut niet aantoonbare krachten.

Door: Tim Berbers

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Opvolgers

Kun je rijk worden van troep? Jazeker, dat bewijst de familie Kras uit Volendam. In de jaren ‘50 begon opa Kras ooit als voddenboer, maar inmiddels zijn de Krasjes afval miljonairs. Door slim te investeren en vooral door met de hele familie  hard te werken. Met de poten in het vuil. De familie staat aan de vooravond van een aantal belangrijke beslissingen die de voortgang van het familiebedrijf behoorlijk kan beïnvloeden.

Engeland is EU 43 miljard schuldig bij brexit, Johnson weigert te betalen

Groot-Brittannië moet de Europese Unie (EU) 43 miljard euro betalen indien het land besluit om uit de EU te stappen. Tegen Sky News heeft premier…

Lees meer

Strandbezoekers ‘gewaarschuwd’ voor haai in Noordzee

Op de volgestroomde stranden aan de Noordzee is zondag mogelijk met schrik kennisgenomen van een boodschap achter een reclamevliegtuigje, meldt het ANP. “Let op: hier…

Lees meer

Mogelijk eerste dode door roken e-sigaret, 193 andere gelijke situaties gemeld

ABC News meldt dat in de afgelopen week de eerste persoon is overleden door een longziekte die mogelijk is veroorzaakt door het roken van e-sigaretten….

Lees meer

Britse prins Andrew biedt excuses aan voor contact met Epstein

De omstreden miljardair Jeffrey Epstein werd in 2008 al veroordeeld voor seksueel misbruik. Ondanks de veroordeling, nam de Britse prins Andrew geen afstand van de…

Lees meer

In speeltuin gedode man is 32-jarige uit Assen, 5 mannen zitten vast

De man die zaterdag door geweld om het leven kwam in een speeltuin in de wijk Peelo in Assen, is een 32-jarige man uit Assen,…

Lees meer

‘Krakers We Are Here denken de baas te zijn omdat niemand ze aanpakt’

De asielkrakers van actiegroep We Are Here denken het recht te hebben om te kraken omdat zowel de gemeente Amsterdam als de politie niets doet….

Lees meer

Man overleden in speeltuintje na melding zedendelict met kind

Een man is zaterdagmiddag in Assen om het leven gekomen nadat hij was mishandeld. Dat gebeurde in een speeltuintje aan de Iemstukken, een straat in…

Lees meer