main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Gabby, het logo dat tot september dit jaar werd gebruikt.
28 oktober 2018 — 15:06

Hostingbedrijf verwijdert sociaal platform Gab na aanslag synagoge

Hostingbedrijf Joyent haalt vanaf morgen sociaal netwerk Gab uit de lucht. Dit omdat de de dader van de terreuraanslag op de Tree of Life-synagoge in Pittsburgh (de 46-jarige Robert Bowers) hier regelmatig antisemitische berichten op heeft achtergelaten.

Eerder werd al bekend dat Paypal de mogelijkheid tot betalingen versturen aan sociaal platform Gab heeft geblokkeerd. Ook Stripe, een andere financiële transactieverwerker, trekt de stekker uit de samenwerking, weet The Verge.

Bowers, die regelmatig op Gab zou hebben geschreven, verstuurde vlak voor hij de aanslag pleegde een bericht met de tekst:  “I can’t sit by and watch my people get slaughtered. Screw your optics, I’m going in.”

‘Free Speech’

Op Gab, dat gesitueerd is in Philadelphia, kunnen gebruikers berichten delen van maximaal 300 tekens. Die berichten worden ‘gabs’ genoemd.

Gab, dat zichzelf aanprijst als ‘The Home of Free Speech Online’, werd in 2016 opgericht door Andrew Torba en Ekrem Büyükkaya. De oprichters storen zich aan het censuurbeleid van grote pagina’s als Facebook en Twitter, en willen een plek creëren waar gebruikers veel verder kunnen gaan in hun uitingen.

‘Gab: wij verwerpen geweld’

Gab laat in een verklaring op Medium weten een ‘zero tolerance’-beleid te voeren op het gebied van geweld en terreur. Vlak na aanslag nam het platform naar eigen zeggen gelijk contact op met de FBI, om de gegevens van terrorist Robert Bowers te delen.

Gab wijst er tevens op dat andere sociale platformen net zo goed worden gebruikt om uitingen van geweld op te doen: zo zou bommenstuurder Cesar Sayoc Jr. op Facebook regelmatig dreigementen hebben geuit aan politieke tegenstanders.

LEES OOK: Zeker 8 doden bij schietpartij in synagoge VS: ‘Het zal spitsuur zijn geweest’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer