‘Nederlands is de enige taal waarin met ziektes wordt gescholden’
Nederlands is de enige taal waar men met ziektes scheldt. Hoe dat is ontstaan is niet bekend, zegt taalkundige Marten van der Meulen in ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2.
"Er zijn twee theorieën. De eerste is dat we het uit het Jiddisch hebben. De andere theorie is dat wij op een gegeven moment protestants werden in plaats van katholiek."
"Katholieken geloven in de hel", vervolgt de taalkundige. "Dan is 'godverdomme' heel erg, dat zou betekenen dat god je verdoemt en dat alles wat na je leven gebeurt kut is."
"Maar als je niet meer in de hel gelooft moet je met iets anders schelden, iets waar je tijdens je leven last van hebt. Dan is een ziekte natuurlijk best vervelend. Het probleem is dat alle andere protestantse landen het niet doen."
Ziektes of sociale woorden
In Nederland ervaart men schelden met ziektes of met sociale woorden als het ergst. "Als je zegt dat iemand een slet is spreek je je uit over iemands gedrag. En ziektes vinden wij erger als mensen ze nog hebben. Als je zegt: 'krijg de pleuris', vindt men dat minder erg dan als je 'krijg de kanker' zegt. Er zijn veel mensen die iemand kennen die kanker heeft", besluit van der Meulen.