main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
ANP
18 oktober 2018 — 15:51

Jetten wil Nederlands EU-lidmaatschap vastleggen in de Grondwet

Om de ‘nachtmerrie’ die het Verenigd Koninkrijk met de brexit nu doormaakt te voorkomen, wil fractievoorzitter Rob Jetten van D66 dat het Nederlands lidmaatschap van de Europese Unie in de Grondwet wordt vastgelegd. Dat meldt het AD.

“Gisteren zag ik met eigen ogen de gevolgen van de brexit op de Britse politiek en het leven van mensen in het Verenigd Koninkrijk”, legt Rob Jetten op Twitter uit. “Deze nachtmerrie moeten we in ons land voorkomen.”

D66 beschouwt het EU-lidmaatschap als het belangrijkste constitutionele bouwwerk waar Nederland op rust. Jetten vindt dan ook daarvoor dezelfde waarborgen moeten gelden als voor onze eigen Grondwet. Hierdoor wordt een Nexit bijna onmogelijk gemaakt.

‘Bespotting van de democratie’

Een eventuele keuze om uit de EU te stappen kan dan pas worden genomen als het parlement twee keer op een rij (dus ook na nieuwe verkiezingen) met minimaal een tweede derde meerderheid mee instemt.

Met dit voorstel kwam Jetten gisteren bij het Britse parlement tijdens zijn eerste grote speech als voorman van D66. Oorspronkelijk was Alexander Pechtold uitgenodigd om te spreken bij de Britse zusterpartij van D66, Liberal Democrats. In zijn speech zei Jetten dat er op dit moment een ‘wonder’ nodig is om de brexit nu nog te stoppen.

Het brexit-referendum had nooit als zodanig aan de Britse bevolking voorgelegd mogen worden, vindt Jetten. Aan burgers is namelijk nooit uitgelegd welke consequenties daarmee gemoeid zijn. Jetten: “Het was niet democratisch. Het was zinloos. Het was een ramp. Niemand, behalve een paar experts, wist waar zij precies voor stemde. Dat is geen democratie, dat is bespotting van de democratie.”

Hij wil er dan ook alles aan doen om een mogelijke Nexit te voorkomen en komt daarom met een voorstel om het EU-lidmaatschap in de Grondwet vast te leggen.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer