Jaarlijks 200.000 ouderen slachtoffer mishandeling: ‘Daders zijn vaak familieleden of mantelzorgers’
Jaarlijks worden 200.000 ouderen slachtoffer van psychisch of lichamelijk geweld of krijgen te maken met verwaarlozing, financiële uitbuiting, of seksueel misbruik. "Het is een groot probleem," zegt Léonie Sazias van 50PLUS in Goedemorgen Nederland op NPO1.
"Het gaat vooral om mensen die alleen thuis wonen, en thuishulp krijgen of mantelzorg," zegt het Kamerlid. "Daar is minder toezicht. Het vindt vaak plaats binnen een familie of mantelzorg. Dat maakt het voor die mensen extra moeilijk om aangifte te doen of een melding te maken."
Veel ouderenmishandeling blijft verborgen omdat ouderen zich schamen. "Daders zijn vaak familieleden, of overbelaste mantelzorgers. Het is ook best moeilijk als je moet zorgen voor iemand die bijvoorbeeld dementerend is. Daar moet je veel geduld voor hebben. Dan is het nog steeds niet goed te praten, maar is het wel beter voor te stellen."
Financieel misbruik komt erg vaak voor, zo signaleert Sazias. "Je doet boodschappen voor iemand en gaat andere dingen doen met die pinpas. Maar het gaat nog veel verder. Tot stelen, spullen meenemen en grote geldbedragen opnemen."
Om ouderenmishandeling beter tegen te gaan is er een belangrijke rol weggelegd voor vrijwilligers en verzorgenden. "Wat belangrijk is is dat vrijwilligers en verzorgenden getraind worden. Huisartsen kijken al naar lichamelijke signalen zoals blauwe plekken. Waar vrijwilliger en verzorgenden bijvoorbeeld op moeten letten is schichtig gedrag van ouderen. Of dat er incassobrieven binnenkomen en de rekeningen niet betaald worden. Maar kijk ook eens gewoon in de ijskast of daar voldoende eten staat."