Steeds meer werkende armen in ons land: ‘Moeite om rekeningen te betalen’
Het aantal mensen dat werkt maar tegelijkertijd in armoede leeft, de zogenoemde werkende armen, stijgt in Nederland. Tussen 2001 en 2014 steeg het aandeel van 3,1 procent naar 4,6 procent. Op dit moment zijn 320.000 werkende arm. Van hen werken er 175.000 in loondienst en 145.000 als zelfstandige. Dat meldt het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in een rapport.
Om armoede te definiëren hanteert het SCP het zogenoemde 'niet-veel-maar-toereikend-criterium', gebaseerd op de minimale kosten van wonen, voeding, kleding en verzekeringen, plus nog een klein bedrag voor ontspanning en sociale activiteiten. In 2014 was de norm voor een alleenstaande 1063 euro per maand.
Directeur van het SCP Kim Putters gaf vanmorgen uitleg over het rapport in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Het ligt in lijn met wat we de afgelopen jaren hebben gezien aan toename van armoede in bepaalde groepen van onze samenleving", aldus Putters. "Wat nu heel duidelijk wordt, is dat je ook in de problemen kan komen als je werk hebt. Er zijn huishoudens die moeite hebben om alle rekeningen te betalen."
"Dit is precies wat je niet wil", aldus minister van Financiën Wopke Hoekstra deze ochtend in Goedemorgen Nederland. "Wat je vooral niet wil is dat als je werkt, je toch niet rond kan komen. We gaan als kabinet in ieder geval zorgen dat werk nog meer loont door de belastingen te verlagen." Hoekstra is blij met het rapport, omdat het onderwerp daardoor weer op de agenda staat.