Buma wil alternatieven voor hogere energierekening: ‘Wat betekent het voor de gewone Nederlander?’
Als het aan Sybrand Buma ligt komt er een alternatief voor de steeds hoger wordende energierekening. Dat zegt de CDA-leider in WNL op Zondag.
Buma vindt dat het verminderen van CO2-uitstoot onomstreden is. Maar als er niet genoeg draagvlak is voor de huidige klimaatplannen, vreest de CDA'er voor 'een Pim Fortuyn-achtige revolte'.
"Je kunt niet zeggen: pas jij je leven maar aan'
"Die vergelijking maak ik omdat er in de jaren negentig een gevoel was dat de immigratie goed was, en dat mensen daar niet negatief over mochten denken. Het resultaat was in 2002 een totale omslag in het denken. Een soort bovenlaag vond dat dat niet kon", aldus Buma.
"Het risico vind ik dat de mensen die de omslag kunnen betalen, een warmtepomp aan kunnen schaffen of in een Tesla rondrijden, tegen de rest van Nederland zeggen: 'pas jij even je leven aan'. Dat zijn mensen die nauwelijks hun hypotheek kunnen betalen of voor wie de gasrekening nauwelijks betaalbaar is."
Tweede ronde
Volgend jaar, wanneer gaat de gasrekening omhoog gaat, is er sprake van 'een tweede ronde', stelt Buma. "Ik hoorde vanuit de klimaattafels dat de wel gasrekening omhoog zou kunnen, waardoor de elektriciteitsrekening omlaag kan. Een gemiddeld gezin heeft dan niet opeens geld voor een zonnepaneel. Je kunt wel van boven zeggen: 'we gaan de gasrekening verhogen', maar heel veel mensen denken: 'wat betekent voor mij?'.
De CDA-leider noemt het CO2-probleem 'onomstreden'. "En dat moet door Nederland met zijn allen worden opgelost, samen met andere Europese landen. Maar wat betekent dat voor de gewone Nederlander?"
"In de Verenigde Staten begon het met Al Gore, met het mooie boek 'The Inconvenient Truth'. Maar uiteindelijk staat hij aan de kant en heeft Donald Trump de verkiezingen gewonnen."
Geen rem op klimaatdoelen
Buma hoopt dat het voorlopig blijft bij een verhoging van de gasrekening. "Dat is wat ik wil. Maar de grote vraag is: wat komt er daarna nog bij?"
De CDA-leider is kritisch op de plannen, maar wil niet aan de rem hangen van de gestelde klimaatdoelen. "Het gaat erom hoe we die doelen bereiken, en dat kan ook door Europees afspraken te maken. In het regeerakkoord staan dat er een vliegbelasting komt. Dat zou Europees zou nog veel beter zijn. Een Europese belasting op kerosine, bijvoorbeeld."