Advocaat van verkrachtingsslachtoffer verbijsterd: ‘Strafrechters gaan niet over verblijfsvergunningen’
Een Afghaanse asielzoeker die in 2016 een licht verstandelijk beperkt meisje van 18 jaar oud verkrachtte, is door de rechtbank van Amsterdam veroordeeld tot een mildere straf. De 38-jarige Zaman S. zou met een hogere straf het gevaar lopen zijn verblijfsvergunning te verliezen.
Advocaat Richard Korver, die het slachtoffer van S. bijstaat, is verbijsterd. "De strafrechter gaat helemaal niet over de verblijfsvergunning. De vreemdelingenrechter gaat over de verblijfstitel, want dat is een bestuursrechter", zegt Korver op WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.
"Ik denk: 'schoenmaker, blijf bij je leest'. Dat blijkt ook weer uit deze uitspraak, waar mijns inziens ten onrechte een strafverlaging wordt gegeven. Je moet gewoon weten waar je aan toe bent. Diezelfde rechtbank heeft een jaar eerder in een andere verkrachtingszaak gezegd dat de oriëntatiepunten zijn verouderd en aan deflatie en inflatie onderhevig zijn."
LEES OOK: Rechter geeft asielzoeker mildere straf na verkrachting verstandelijk beperkt meisje, om zo uitzetting te voorkomen
'Rechtbank houdt zich niet aan eigen richtlijnen'
Korver stelt dat de rechtbank bij dit vonnis zich niet aan eigen richtlijnen heeft gehouden. "Hun eigen richtlijn schrijft 24 maanden voor. In 2017 zei de rechtbank dat het eigenlijk 36 moet zijn. 24 is de absolute ondergrens voor een vaginale of orale verkrachting. Mijn cliënte is op beide manieren verkracht, en haar zaak wordt afgedaan met 20 maanden. Als rechters aan alle kanten gaan afwijken, wordt het moeilijk voorspellen."
Forum voor Democratie-Kamerlid en strafrechtadvocaat Theo Hiddema kreeg pas kennis van het vonnis toen de beroepstermijn al was verstreken. "Het was toen al te laat om er iets aan te doen. Ik heb de minister niet kunnen aanspreken om de officier van justitie aan te sporen een appel in te stellen."
Theo Hiddema: 'Niet voor onmiddellijk begrip vatbaar'
Hiddema vindt dat er een boel onbegrijpelijke aspecten aan de zaak kleven. "Het feit dat deze ex-asielzoeker wordt bejegend op een manier die toch wel zachtmoedig mag heten, omdat hij anders zijn verblijfsvergunning kwijtraakt is natuurlijk onverteerbaar voor een heleboel mensen."
"Het is ook niet voor onmiddellijk begrip vatbaar. Want er zijn ook al rechters geweest die hebben gezegd dat er, als een verdachte zijn verblijfsvergunning kwijt dreigt te raken vanwege een vonnis vonnis, daar geen beroep op moet worden gedaan. Dan had hij dat maar moeten bedenken voordat het delict werd gepleegd.
De 74-jarige advocaat pleit voor eenstemmigheid. "Dat het rechterlijk front één lijn trekt, gebeurt vaker. Bij straftoemetingen zijn ook richtlijnen. Laat ze maar afspreken dat ze het argument van de asielkwestie niet betrekken bij hun straftoemetingsbeleid, dan zijn we hier vanaf", aldus Hiddema.