main-logo
WNL Op Zaterdag - 15 september 2018 — 18:00

Hoogleraar Latten: ‘In een samenleving bestaat geen diversiteit zonder gemeenschappelijkheid’

De sociale samenhang komt onder druk te staan wegens de bevolkingsgroei. Het digitale tijdperk waarin wij leven speelt daarbij een grote rol, stelt hoogleraar sociale demografie Jan Latten in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.

Latten schreef deze week samen met wiskundige en cultureel antropoloog Jan van de Beek een stuk in Elsevier Weekblad over de bevolkingsgroei. Wanneer die doorzet, telt Nederland in 2100 mogelijk 24 miljoen mensen, waarvan de helft allochtoon is.

‘Verbindingen zijn nu digitaal’

“Men denkt dat de immigranten van nu zich net zo zouden gedragen als migranten van voorheen”, zegt Latten. “Maar verbindingen tussen mensen zijn nu digitaal. Je kunt op een ander oppervlak leven, maar toch leven alsof je in een ander land bent. De connecties zijn ook digitaal.”

Dat heeft sociale gevolgen, stelt de hoogleraar. “Kun je de sociale samenhang in een land dan wel garanderen? Nederlanders wonen in een welvarend en gelukkig land. De overheid heeft de verantwoordelijkheid om dat zo goed mogelijk te houden. Als er nieuwe mensen bijkomen moet je ervoor zorgen dat het gehandhaafd blijft.”

“De vraag is: ‘in hoeverre zullen de nieuwkomers zich genoodzaakt voelen om zich aan te passen?’ Een van de factoren die daarbij speelt is het digitale tijdperk. We zien dat ook bij autochtone bevolking: men vindt elkaar op gelijke waarden op internet.”

Zelfsegregatie

“Men zoekt elkaar op in de eigen omgeving, en dat is een vorm van zelfsegregatie. Je kunt in je eigen bubbel leven. Iedereen doet dat graag, autochtone powerkoppels leven ook in hun eigen bubbel van koopwoningen”, aldus Latten.

“Nieuwkomers hebben hun eigen waarden”, vervolgt de demograaf. “Dan is de vraag: ‘in hoeverre is men georiënteerd om prioriteit te geven aan het waardesysteem van het land waar men naartoe gaat?’ Daar zijn wij op dit moment dat het niet zo loopt zoals men had gedacht.”

Fundament van gemeenschappelijkheid

Nederland zou als bestemmingsland de prioriteit moeten leggen bij het waardesysteem dat er is, zegt de demograaf. “Het fundament van gemeenschappelijkheid moet er zijn, dan kun je ook diversiteit hebben. Je kunt in een samenleving geen diversiteit hebben zonder gemeenschappelijkheid.”

“Een afwijkend waardesysteem, bijvoorbeeld het niet accepteren van kerk en staat, is één ding. Maar als je daarnaast een groeiende groep hebt die zich fysiek in bepaalde wijken isoleert en groeit in omvang, krijg je een grotere groep die afwijkt van het waardesysteem en misschien het bestaande ook echt afwijst”, aldus Latten.

Door: Sikko Debbenhof

Word ook lid van WNL en houd de NPO in evenwicht! Klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Zondag in WNL op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, vrolijke kwesties en prominente gasten:
  • VVD-prominent Hans Wiegel beschouwt de actuele politiek
  • Burgemeesters Liesbeth Spies en Paul Depla over de rol van de burgemeester
  • Communicatiestrateeg Jan Driessen brengt een ode aan De Dam, het nationale plein van Nederland
  • Presentatrice Astrid Joosten over haar succesvolle programma’s en het vak televisiemaken

Terugkijken: Haagse Lobby

In Haagse Lobby onderzoekt presentator Rick Nieman de emotionele lobby achter de donorwet. In de uitzending spreekt Nieman onder andere de directeur van de Nierstichting Tom Oostrom, initiatiefneemster Pia Dijkstra, fractievoorzitter van 50PLUS Henk Krol, voormalig VVD-Eerste Kamerlid Frank de Grave en minister van Volksgezondheid Bruno Bruins.

Twee tieners krijgen tot 25 jaar cel wegens dubbele liquidatie

Een 19-jarige Rotterdammer is veroordeeld tot 25 jaar celstraf wegens de dubbele liquidatie in Rotterdam eind vorig jaar. Zijn destijds 17-jarige compagnon, die de auto…

Lees meer

Man (33) rijdt supermarkt in Dongen met opzet binnen

In het Brabantse Dongen is een 33-jarige man met opzet een filiaal van supermarkt Lidl binnengereden met zijn auto. Er vielen geen gewonden. De man…

Lees meer

Handgranaat door politie gevonden in Den Haag

De politie in Den Haag heeft een handgranaat gevonden. Agenten kregen vanochtend vroeg een melding dat er bij een scooter een explosief zou liggen. Ook…

Lees meer

Franse minister roept Trump op zich niet te bemoeien met Gele Hesjes

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian heeft Donald Trump opgeroepen zich niet meer te bemoeien met de protesten van de betogers in…

Lees meer

Vrouw valt in vier meter diep zinkgat en raakt gewond

In het Groningse Ten Boer is vanmorgen een vrouw in een vier meter diep zinkgat gevallen. Ze raakte daarbij gewond en moest naar het ziekenhuis,…

Lees meer

Belgische premier ontslaat ministers N-VA na onenigheid over Marrakesh-pact

De Belgische premier Charles Michel heeft het ontslag van drie ministers en twee staatssecretarissen van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) ingediend nadat de partij het niet…

Lees meer