main-logo NPO Start
Word lid
WNL Op Zaterdag - 15 september 2018 — 18:00

Hoogleraar Latten: ‘In een samenleving bestaat geen diversiteit zonder gemeenschappelijkheid’

De sociale samenhang komt onder druk te staan wegens de bevolkingsgroei. Het digitale tijdperk waarin wij leven speelt daarbij een grote rol, stelt hoogleraar sociale demografie Jan Latten in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.

Latten schreef deze week samen met wiskundige en cultureel antropoloog Jan van de Beek een stuk in Elsevier Weekblad over de bevolkingsgroei. Wanneer die doorzet, telt Nederland in 2100 mogelijk 24 miljoen mensen, waarvan de helft allochtoon is.

‘Verbindingen zijn nu digitaal’

“Men denkt dat de immigranten van nu zich net zo zouden gedragen als migranten van voorheen”, zegt Latten. “Maar verbindingen tussen mensen zijn nu digitaal. Je kunt op een ander oppervlak leven, maar toch leven alsof je in een ander land bent. De connecties zijn ook digitaal.”

Dat heeft sociale gevolgen, stelt de hoogleraar. “Kun je de sociale samenhang in een land dan wel garanderen? Nederlanders wonen in een welvarend en gelukkig land. De overheid heeft de verantwoordelijkheid om dat zo goed mogelijk te houden. Als er nieuwe mensen bijkomen moet je ervoor zorgen dat het gehandhaafd blijft.”

“De vraag is: ‘in hoeverre zullen de nieuwkomers zich genoodzaakt voelen om zich aan te passen?’ Een van de factoren die daarbij speelt is het digitale tijdperk. We zien dat ook bij autochtone bevolking: men vindt elkaar op gelijke waarden op internet.”

Zelfsegregatie

“Men zoekt elkaar op in de eigen omgeving, en dat is een vorm van zelfsegregatie. Je kunt in je eigen bubbel leven. Iedereen doet dat graag, autochtone powerkoppels leven ook in hun eigen bubbel van koopwoningen”, aldus Latten.

“Nieuwkomers hebben hun eigen waarden”, vervolgt de demograaf. “Dan is de vraag: ‘in hoeverre is men georiënteerd om prioriteit te geven aan het waardesysteem van het land waar men naartoe gaat?’ Daar zijn wij op dit moment dat het niet zo loopt zoals men had gedacht.”

Fundament van gemeenschappelijkheid

Nederland zou als bestemmingsland de prioriteit moeten leggen bij het waardesysteem dat er is, zegt de demograaf. “Het fundament van gemeenschappelijkheid moet er zijn, dan kun je ook diversiteit hebben. Je kunt in een samenleving geen diversiteit hebben zonder gemeenschappelijkheid.”

“Een afwijkend waardesysteem, bijvoorbeeld het niet accepteren van kerk en staat, is één ding. Maar als je daarnaast een groeiende groep hebt die zich fysiek in bepaalde wijken isoleert en groeit in omvang, krijg je een grotere groep die afwijkt van het waardesysteem en misschien het bestaande ook echt afwijst”, aldus Latten.

Door: Sikko Debbenhof

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Maandag in 't Wordt Nu Laat

De politieke loopbaan van Fred Teeven is een uiterst turbulente geweest. Fractievoorzitter van Leefbaar Nederland en Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en Kamerlid namens de VVD. Hoe kijkt hij tegen de huidige politieke ontwikkelingen aan? Vanaf 00.00 uur schufit hij aan bij Toine in ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2.

Maandag om 0.00 uur op

Terugkijken: Goedemorgen Nederland

In een speciale uitzending blikken we terug op verkiezingsdag en bespreken we de voorlopige uitslagen met verschillende prominente gasten zoals minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Kim Putters, politiek commentator van de Telegraaf Wouter de Winther en JOVD-voorzitter en programmamaker Splinter Chabot. We zijn er tot tien uur op NPO 1!

PVV-Senator lijkt aan te sturen op vertrek Geert Wilders

De Noord-Hollandse PVV-Senator Dannij van der Sluijs lijkt aan te sturen op het vertrek van partijleider Geert Wilders. De partij lijdt waarschijnlijk een grote verkiezingsnederlaag…

Lees meer

NS adviseert reizigers dinsdag niet naar stations vanwege staking personeel

De NS adviseert reizigers om dinsdag niet naar het station te gaan in de hoop dat er toch treinen rijden. Vanwege een grote pensioenstaking rijden…

Lees meer

Gemeentehuis Gilze en Rijen extra beveiligd na concrete bedreiging

Het gemeentehuis van Gilze en Rijen wordt extra beveiligd vanwege een “zeer bedreigende en intimiderende brief” die een aantal weken is gestuurd. Een woordvoerder van…

Lees meer

Elco Brinkman (CDA) wil de sociale zekerheid versoberen

De sociale zekerheid moet fors versoberd worden. Daarvoor pleit CDA-fractieleider in de Eerste Kamer Elco Brinkman op BNR Nieuwsradio. “Er was aanleiding om uit het…

Lees meer

Exitpoll: PvdA wint Europese verkiezingen, FvD blijft achter op VVD en CDA

De PvdA is de grootste partij van Nederland geworden bij de Europese Parlementsverkiezingen van vandaag, dat blijkt althans uit de exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos in…

Lees meer

NCTV: Kick Out Zwarte Piet geen terroristische organisatie

De aanhangers van Kick Out Zwarte Piet kunnen opgelucht ademhalen. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zijn zij namelijk nooit aangemerkt als terroristische organisatie,…

Lees meer

Wie wordt de grootste? VVD en PvdA aan kop, FvD op twee

Welke partijen zitten straks op de 26 stoeltjes van Nederland in het Europees Parlement. In aanloop naar de Europese verkiezingen van vandaag zijn er de…

Lees meer

Attractie Carnaval Festival in Efteling weer open na aanpassingen wegens racisme

De attractie Carnaval Festival in de Efteling is vanaf vandaag weer open voor publiek. Drie maanden konden bezoekers er niet van genieten, omdat de attractie…

Lees meer