main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 september 2018 — 10:25

Nederlanders negeren terugroepacties: half miljoen auto’s met mogelijke defecten op de weg

Nederlandse automobilisten negeren massaal terugroepacties van importeurs. Daardoor rijden op de Nederlandse wegen meer dan een half miljoen auto’s rond met een mogelijk defect. Dat meldt het NPO Radio 1-programma Reporter Radio op basis van de cijfers van de Rijksdienst Wegverkeer (RDW). Mogelijk leiden deze gebreken tot verkeersongevallen.

Het totale aantal terugroepacties is de afgelopen jaren gestegen, zo blijkt uit cijfers van de RDW. In 2017 waren dat er 341, tegenover 321 in 2016 en 260 in 2015. De importeurs zijn verantwoordelijk voor het informeren van de autobezitters als er een mogelijke constructie- of ontwerpfout in een voertuig zit. Autobezitters krijgen dan een brief. Ondanks herhaalde oproepen aan automobilisten, negeren zij deze verzoeken vaak.

‘Toch weer een dag bezig’

Iemand die dit niet snel zal gebeuren is zanger Tino Martin. Hij koopt ieder jaar sowieso een nieuwe auto, vertelt hij in Goedemorgen Nederland. “Elk jaar van auto wisselen is toch niet raar,” vraagt de zanger zich af. “Ik rij tachtigduizend kilometer per jaar.” De zanger snapt wel dat mensen hun auto niet terugbrengen bij een terugroepactie. “Je zal wel een vervangende auto krijgen maar je bent toch weer een dag bezig.”

Staatssecretaris Mona Keijzer, ook te gast in Goedemorgen Nederland, denkt daar heel anders over. “Zo’n actie doen fabrikanten niet zomaar. Dan is er klaarblijkelijk iets aan de hand. Veiligheid staat voorop,”aldus Keijzer.

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

Hoe staat het met de woonplannen van Hugo de Jonge?

Het was aan minister Hugo de Jonge de schone taak de afgelopen jaren om de huizenmarkt weer ademruimte te geven en een kleine miljoen woningen bij te bouwen.

Nu de formatie in volle gang is en het belangrijkste wetsvoorstel van De Jonge door de Tweede Kamer op de proef worden gesteld, nadert zijn woonbeleid de apotheose. Hoe ziet de erfenis van de bewindsman eruit en wat blijft er straks van over?

Die vraag stelt presentator Martijn de Greve aan:

  • Maarten Feilzer: van huis uit scheikundige, maar in het dagelijks leven directeur van vastgoedreus Zadelhoff Development;
  • Lana Gerssen: makelaar te Geldermalsen en voorzitter van de vakgroep Wonen van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars;
  • Habtamu de Hoop: Tweede Kamerlid van GroenLinks-PvdA.

Luister de podcast via je favoriete podcast app!

Ook bussen, trams en metro’s in grote steden drie minuten stilgezet

Stadsvervoerders RET (Rotterdam), GVB (Amsterdam) en HTM (Den Haag) zetten zaterdag ook voertuigen drie minuten stil naar aanleiding van de mishandeling van treinpersoneel afgelopen weekend,…

Lees meer

Rusland welkom op Franse herdenking D-day, Poetin niet

Rusland mag deelnemen aan de Franse herdenking van D-day in juni. De organisatoren van de plechtigheid benadrukken dat president Vladimir Poetin “gegeven de omstandigheden” zelf…

Lees meer

Jaarlijks sterven tientallen Nederlanders door ongeluk met scootmobiel of Canta: ‘Strengere regelgeving nodig’

De regels rond scootmobielen en andere voertuigen voor mensen met een lichamelijke beperking moeten strenger, vindt het kabinet. Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat)…

Lees meer

BBB-lijsttrekker Smit: Landbouwminister Adema heeft een dubbele agenda

BBB-lijsttrekker in Europa, Sander Smit, wil dat Nederland zijn uitzonderingspositie behoudt als het gaat om mest. Dat zegt hij in het WNL-radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Tanken in Duitsland of België wordt alleen maar voordeliger: ‘Ook voor mensen die zeventig kilometer van de grens wonen’

Tanken over de grens wordt voor meer en meer Nederlanders een stuk voordeliger als de benzineprijs volgend jaar in één klap met 23 cent per…

Lees meer

Volt wil wirwar aan Europese regels voor ondernemers aanpakken: ‘Anders verliezen wij banen’

Ondernemers hebben last van de wirwar aan Europese regels. Daar wil Volt-leider Laurens Dassen snel verandering in brengen. “Straks verliezen wij banen en kunnen wij…

Lees meer

Het werk van een forensisch patholoog: ‘Overleden jonge mensen en vermoorde baby’s’

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bestaat 25 jaar. Waar DNA-onderzoek vrij nieuw is en ontwikkeling na ontwikkeling doormaakt, bestaat een ander vakgebied al eeuwen: forensische…

Lees meer