main-logo
Goedemorgen Nederland - 14 september 2018 — 10:25

Nederlanders negeren terugroepacties: half miljoen auto’s met mogelijke defecten op de weg

Nederlandse automobilisten negeren massaal terugroepacties van importeurs. Daardoor rijden op de Nederlandse wegen meer dan een half miljoen auto’s rond met een mogelijk defect. Dat meldt het NPO Radio 1-programma Reporter Radio op basis van de cijfers van de Rijksdienst Wegverkeer (RDW). Mogelijk leiden deze gebreken tot verkeersongevallen.

Het totale aantal terugroepacties is de afgelopen jaren gestegen, zo blijkt uit cijfers van de RDW. In 2017 waren dat er 341, tegenover 321 in 2016 en 260 in 2015. De importeurs zijn verantwoordelijk voor het informeren van de autobezitters als er een mogelijke constructie- of ontwerpfout in een voertuig zit. Autobezitters krijgen dan een brief. Ondanks herhaalde oproepen aan automobilisten, negeren zij deze verzoeken vaak.

‘Toch weer een dag bezig’

Iemand die dit niet snel zal gebeuren is zanger Tino Martin. Hij koopt ieder jaar sowieso een nieuwe auto, vertelt hij in Goedemorgen Nederland. “Elk jaar van auto wisselen is toch niet raar,” vraagt de zanger zich af. “Ik rij tachtigduizend kilometer per jaar.” De zanger snapt wel dat mensen hun auto niet terugbrengen bij een terugroepactie. “Je zal wel een vervangende auto krijgen maar je bent toch weer een dag bezig.”

Staatssecretaris Mona Keijzer, ook te gast in Goedemorgen Nederland, denkt daar heel anders over. “Zo’n actie doen fabrikanten niet zomaar. Dan is er klaarblijkelijk iets aan de hand. Veiligheid staat voorop,”aldus Keijzer.

 

Door: Tom Janssen

Word ook lid van WNL en houd de NPO in evenwicht! Klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Stand van Nederland

In Nederland is steeds meer vraag naar halalproducten. In 2015 werd er bijvoorbeeld nog voor 2,9 miljoen aan halalvlees omgezet, dit jaar is dat al 6,7 miljoen. Ook trendy kleding, voor met name moslimvrouwen, wordt steeds meer verkocht. Stand van Nederland over de waarde van de halalindustrie.

Asuman Eroglu heeft kledingwinkel voor moslima’s: ‘Je wil een hoofddoek dragen, maar er toch modieus uitzien’

Asuman Eroglu verruilde haar baan als economie-docente op een middelbare school voor haar eigen winkel in modest fashion, een populaire kledingstijl voor moslima’s. Het idee…

Lees meer

Bestuur 50plus ligt onderling overhoop: ‘Kan leidende rol niet waar maken’

Er is openlijk ruzie uitgebroken in het hoofdbestuur van 50PLUS, dat onder meer bestaat uit partijvoorzitter Geert Dales. Het bestuur wil af van bestuursleden en…

Lees meer

BREAKING: Kabinet stemt in met concept Brexit-verdrag

Het Britse kabinet heeft ingestemd met het uittreed-verdrag dat premier Theresa May heeft voorgesteld. Dat heeft de premier net gezegd na urenlang overleg met haar…

Lees meer

Voor- en tegenstanders Zwarte Piet mogen demonstreren in Rotterdam

Zowel voorstanders als tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet mogen aanstaande zondag demonstreren tijdens de intocht van de Sint in Rotterdam. De demonstranten worden een…

Lees meer

Fox News steunt CNN in rechtszaak tegen Trump

De rechtse zender Fox News steunt CNN in een rechtszaak tegen Donald Trump. CNN heeft de zaak gisteren aangespannen nadat Trump de persaccreditatie van één…

Lees meer