main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 12 september 2018 — 08:37

Rutte over plannen van Juncker: ‘Moeten onze buitengrenzen beter bewaken’

President van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker pleit vandaag in Staat van de Unie-speech voor een Europese grenswacht van 10.000 bewakers. Het plan kost 12 miljard euro en lidstaten zijn bang dat ze soevereiniteit gaan inleveren, weet De Volkskrant.

Premier Mark Rutte reageerde vanmorgen in Goedemorgen Nederland op de plannen van Juncker. “Het is iets waar hij al eerder voor heeft gepleit”, aldus Rutte. “Op zichzelf heeft hij daar een goed punt:  we moeten onze buitengrenzen beter bewaken.”

“Juncker zegt ook: ‘Wil je migratie beheersbaar krijgen, dan moeten we collectief onze buitengrenzen beter bewaken”, zegt Rutte. “Het doel wat hij heeft, de migratie onder controle krijgen, en dan is dit een belangrijk instrument, daar heeft hij gewoon gelijk in.”

Daarnaast is er volgens Rutte een ander groot vraagstuk. “Hoe voorkom je, dat als migranten mogen blijven, de druk niet alleen op landen als Zweden, Duitsland en Nederland komt te liggen.” Volgens de premier ligt daar een belangrijke rol voor Roemenie, dat het eerste deel van 2019 voorzitter is van de Raad van de Europese Unie. “Zij moeten bemiddelen tussen Oost- en West-Europa.”

Door: Thijs Kroezen

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nieuw seizoen Dragons' Den

Jan en Timo hebben een inventieve oplossing om het festivalseizoen een duurzame draai te geven en Julian heeft de oplossing voor een veel voorkomend probleem: slapeloosheid. Zien de Dragons er heil in en gaan ze investeren? Of gaan de ondernemers met lege handen naar huis?

Donderdag 21:30

Stand van Nederland: Generatie Next

De pandemie laat nu al flinke sporen achter in verschillende steden. Ondernemers stoppen ermee of worden noodgedwongen overgenomen. Elen Demir gaat naar haar geboortestad Deventer en wil weten of haar stad, haar stad nog wel is? Staat de Hanzestad symbool voor veel meer steden die nu in rap tempo veranderen?

Donderdag om 22.20 uur
Dode baby opgegraven in achtertuin ‘s-Heerenberg

In een achtertuin van een woning in het Gelderse ‘s-Heerenberg zijn maandagmiddag de resten van een dode baby aangetroffen. De politie vond het stoffelijk overschot…

Lees meer

Meer dan miljoen Nederlanders hebben hun eerste coronaprik gehad

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt flink

Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door…

Lees meer

RIVM: 4032 nieuwe coronabesmettingen, ‘vooruitzicht nog niet goed’

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4032 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan gemiddeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt het “vooruitzicht nog…

Lees meer

Veel flexkrachten verloren hun baan tijdens het eerste coronajaar

Veel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren als gevolg van de coronacrisis. Wel waren eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug