Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

‘De langdurige procedure heeft de moeilijke situatie van Howick & Lili veroorzaakt’

Redactie

Howick (13) en Lili (12) worden zaterdag, na een asielprocedure van zo'n 10 jaar, Nederland uitgezet. De kinderen wonen al negen jaar in Nederland en spreken geen Armeens, waardoor er veel kritiek is op de naderende uitzetting van Howick en Lili.

Het is een lastige kwestie, vindt rechtsgeleerde Afshin Ellian. "We hebben wetten die door de overheid zijn toegepast. Vandaag of morgen moet de staatssecretaris een belangenafweging maken. Is het land van herkomst veilig? En aan de andere kant is er het humanitaire aspect: ze zijn hier al negen jaar", zegt Ellian in Goedemorgen Nederland.

Humanitaire industrie

De langdurende procedure heeft de moeilijke situatie veroorzaakt, stelt Ellian. "Als de staatssecretaris overgaat tot uitzetting moet hij in acht nemen dat er plannen gemaakt moeten worden voor hun welzijn en toekomst in Armenië."

Er is sprake van een 'humanitaire industrie', vindt de rechtsgeleerde. "Er zijn tegenwoordig continu gronden te vinden om te kunnen procederen. We hebben een mevrouw die de kinderrechten moet beschermen en, zeer terecht, mensenrechtenorganisaties. Maar ook allemaal belangenorganisaties. Het is een enorme industrie."

'Essentie van de wetten wordt vergeten'

"Mensenrechten waren bedoeld om mensen in de kern te beschermen tegen overheidsoptreden. Maar dat is nu zo breed en omvangrijk geworden dat inmiddels het lezen van een krant een recht is. De essentie van de wetten wordt helemaal vergeten."

Humanitair gezien zou iedereen er begrip voor hebben als Howick en Lili alsnog kunnen blijven, zegt Ellian. "Maar dan moet Harbers wel met een plan komen om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen."

"Het gaat niet om deze twee kinderen, dat is de belangenafweging van de staatssecretaris. Ik vind dat de Tweede Kamer en het publiek het recht hebben om een plan te horen hoe dit probleem aangepakt moet worden."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau