Britt (18) beviel in Egypte van een zoon, maar kan nu het land niet uit
Afgelopen weekend is de 18-jarige Britt plotseling moeder geworden toen zij in Egypte beviel van zoontje Yassin. De tiener wist niet dat ze zwanger was en beviel helemaal alleen op een hotelkamer. Het probleem is echter dat haar kindje nu het land niet zomaar uit mag.
Een paspoort regelen voor kleine Yassin blijkt namelijk niet eenvoudig. "Ik dacht: een weekje, en dan zijn we wel thuis. Maar we lopen hier tegen allerlei dingen aan", vertelt de kersverse oma Sylvia tegen het AD. Zij ging direct na de bevalling richting Egypte. "Yassin mag niet reizen zonder paspoort. Voor het paspoort moeten we helemaal naar Caïro, vijf uur rijden hier vandaan. Het duurt dan drie of vier weken voor het paspoort gereed is. En om dat aan te kunnen vragen is een geboortebewijs nodig. Maar we blijken hier geen aangifte te kunnen doen, omdat de vader niet bekend is."
Het kind kwam onverwacht
Het kind kwam heel onverwacht. In de ochtend kreeg Britt last van haar buik. Enkele uren later was ze ineens moeder. "Het kindje was er heel snel. Gelukkig begon hij meteen te huilen. Met een nagelschaartje heeft ze de navelstreng doorgeknipt. Toen is ze met hem in bed gaan liggen."
Britt kan geen hulp inschakelen omdat haar telefoon leeg is. In de avond komt er iemand van het personeel kijken of alles goed gaat. Ze worden naar het ziekenhuis gebracht en zijn allebei helemaal gezond, concludeert een arts.
Moeder Sylvia en haar man waren net terug in Nederland. "Britt zou nog een paar dagen langer blijven. Tijdens de vakantie had ik het nog tegen haar gezegd: 'jeetje Britt, wat ben je dik geworden. Je lijkt wel zwanger'. 'Doe normaal, mam', antwoordde ze, 'ik hou gewoon van zoetigheid'. Ze had vlak daarvoor nog wodka gedronken en aan de shisha gezeten.''
Familie: Nederlandse ambassade doet te weinig
De familie vindt dat de Nederlandse ambassade te weinig doet en zegt dat criminelen meer hulp krijgen. "Wij zitten hier met een klein baby'tje in een hotelkamer en worden aan ons lot overgelaten.''
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken zegt op de hoogte te zijn van de situatie. "Wij verlenen consulaire bijstand en helpen bij het afgeven van een reisdocument. Daarvoor moet eerst aan de eisen worden voldaan. Op de details kunnen we vanwege privacyredenen niet ingaan."