main-logo NPO Start
Word lid
't Wordt Nu Laat - 23 augustus 2018 — 12:55

Rechtbankverslaggeefster twittert niet alle gruwelijke details: ‘Het moet geen sensatiezucht worden’

Rechtbankverslaggever Saskia Belleman doet vaak via haar Twitter live verslag van de zaken waar wij aanwezig is, maar twittert niet alle details.

Met name als het gaat om zedenzaken met kinderen censureert ze zichzelf, vertelt de Telegraaf-journalist in ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2. “Je moet uiteraard wel vertellen hoe erg het is geweest, maar bepaalde details gaan meer op sensatiezucht lijken, en dat moet het niet worden.”

Amsterdamse zedenzaak

Het proces waarbij de ‘censuur’ nog het meest voor haar ogen stond was de Amsterdamse zedenzaak rond Robert M. in 2011. “Daar hebben we dingen gehoord waarvan wij nooit hebben gedacht dat die mogelijk waren, over misbruik van baby’s en peuters.”

“Daar hebben we zulke gruwelijke dingen gehoord dat we eigenlijk bij alles wat wij hoorden dachten: ‘hoe gaan we dit in godsnaam opschrijven zonder dat we mensen verschrikkelijk schokken, maar tegelijkertijd duidelijk maken hoe erg het was?'”

Belleman twittert live tijdens de zaken waarbij zij aanwezig is, maar bij de Amsterdamse zedenzaak mocht de aanwezige pers alleen tijdens de schorsing updates delen. “Omdat in de zaal naast ons de ouders van de kinderen zaten, die de zaak volgden via een videoverbinding met vertraging erin. Ze wilden niet dat mensen eerder via de Twitterfeed zouden lezen wat er gebeurd was dan dat ze het zelf zouden horen.”

Spijt van tweet over zaak Marianne Vaatstra

De rechtbankverslaggever heeft spijt van een tweet die ze verstuurde tijdens het proces rond de moord op Marianna Vaatstra. “Ik verstuurde toen een tweet over de manier hoe ze gedood was. Op het moment dat ik op de verzendknop drukte dacht ik al dat ik dat niet had willen doen, alleen kon je toen een tweet nog niet verwijderen.”

“Het klopte wel, maar het was een detail wat ik te gruwelijk vond waardoor ik het niet had willen opschrijven. Dan ga je alleen maar leed toevoegen aan de nabestaanden, die toch al hebben geleden. Ik vind ook dat je op een andere manier verslag kan doen van de zaak”, aldus Belleman.

LEES OOK: ‘Vermist zijn is een bewuste actie van Jos Brech, hij weet dat het net zich om hem sluit’

Door: Sikko Debbenhof

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

  • Thierry Baudet van Forum voor Democratie over Hollandse waarden en de Miljoenennota
  • Werkgeversvoorzitter Hans de Boer van VNO-NCW blikt vooruit op Prinsjesdag
  • Opiniemaker Elma Drayer over haar boek ‘Witte schuld’
  • Financieel journalist Erica Verdegaal en zakenvrouw Jacqueline Zuidweg over negatieve rente. Wat betekent dat voor uw spaargeld?
Waar willen Nederlanders dat het begrotingsoverschot aan wordt uitgegeven?

Het kabinet moet het geld dat overblijft door het begrotingsoverschot uitgeven aan salarisverhogingen in de publieke sector. Dat vindt althans het merendeel van de deelnemers…

Lees meer

‘Vrouwen moeten zelf meer vechten om in het topbestuur te komen’

Het vrouwenquotum (30 procent van het topbestuur in Nederland moet uit vrouwen bestaan), wil organisch nog niet voltrekken. “Er is iets van progressie, maar het…

Lees meer

Ooggetuige steekpartij in Breda: ‘Ik zag hoe mijn vriend neerviel’

De politie in Breda heeft vandaag een 30-jarige man in zijn woning aangehouden. Hij wordt ervan verdacht drie jongeren te hebben neergestoken, meldt de politie….

Lees meer

Bestuur Haga Lyceum moet definitief weg, anders gaat geldkraan dicht

Het bestuur van het omstreden islamitische Cornelius Haga Lyceum moet binnen vier weken het veld ruimen. Minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) zet de aanwijzing die…

Lees meer

Lugubere details bij moordzaak op No Surrender-baas Brian Dalfour

De rechtbank in Breda is vandaag met een lijst lugubere details gekomen in het proces rond de dubbele moord in een vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe,…

Lees meer