main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 18 augustus 2018 — 18:19

Erdogan en Trump liggen op ramkoers: ‘Dit zijn twee zeer emotionele leiders’

De confrontatie tussen president Trump en de president Erdogan zal niet leiden tot een ‘all-out clash’. Dat verwacht VVD-Kamerlid Han ten Broeke. “Daarvoor zijn de belangen van beide landen te groot. Uiteindelijk zal de ratio prevaleren,” aldus Ten Broeke in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Volgens Ten Broeke is het voor de Trump-regering erg belangrijk om de banden met Ankara goed te houden. “Ook omdat er een grote Amerikaanse legerbasis zit. Dat is meestal een garantie voor enige rationaliteit als een conflict te emotioneel dreigt te worden.”

Trump drong er deze week op aan dat Turkije de Amerikaanse geestelijke Andrew Brunson vrijlaat. Brunson werd twee jaar geleden opgepakt na de mislukte couppoging. Door het conflict daalde de Turkse lira sterk, en ontstond twijfel over het NAVO-partnerschap van Turkije.

“We hebben twee zeer emotionele leiders. De ene gebruikt Twitter als wapen. En Erdogan lijkt soms een vrijbrief te hebben om alles te kunnen zeggen.” Toch is dat laatste maar schijn volgens Ten Broeke: “De werkelijkheid is dat Erdogan helemaal niet zo’n sterke positie heeft. Iets meer dan de helft van de Turken heeft hij achter zich. Dat vertrouwen moet hij telkens blijven winnen.”

Die onzekere positie van Erdogan is volgens Ten Broeke de reden dat hij uithaalt naar Trump. “Daardoor lijkt het alsof ze op ramkoers liggen, maar ik verwacht dat die koers wordt afgewend.”

Volgens het Kamerlid kijkt de NAVO met argusogen naar de plannen van Turkije om qua defensie samen te gaan werken met Rusland en China. Toch is het volgens de VVD’er van groot belang dat Turkije in de NAVO blijft. “Turkije is een buffer voor de conflicten uit het Midden-Oosten. Daar zijn zeer instabiele gebieden waar Turkije overal wel een vinger in de pap heeft. Die conflicten kunnen we er in Europa absoluut niet bij hebben. Dus is het in ons aller belang dat Turkije onderdeel blijft van de NAVO.”

Het lijkt de VVD’er onwaarschijnlijk dat Turkije nieuwe bondgenoten buiten de NAVO zal vinden. “De recente geschiedenis laat zien dat als er één land is dat niet in staat is om nieuwe vrienden te maken, dan is het Turkije. Het land is mogelijk nog geïsoleerder dan Israël.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer