Terrorismedeskundige: ‘IS-vrouwen en kinderen terughalen is veiliger’
Voor de veiligheid van de Nederlandse samenleving op de lange termijn is het verstandig om Nederlandse IS-vrouwen en kinderen zo snel mogelijk terug te halen. “De Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten weten deels waar deze mensen zitten, dus haal ze terug.” Dat zegt terrorismedeskundige Liesbeth van der Heide, meldt persbureau ANP. Zij ziet deze problematiek met de dag groter worden.
“Terughalen is niet alleen mogelijk, het is vooral een investering in de veiligheid van Nederland. Zeker als we bang zijn dat ze hier aanslagen willen plegen, is het zaak ze in het zicht te houden.” Volgens Van der Heide is de kans veel groter dat iemand ‘onder de radar’ verdwijnt in Syrië of Turkije en dan veel meer kwaad kan uitrichten, dan wanneer we ze hier hebben, kunnen monitoren, vervolgen en begeleiden bij de terugkeer in de samenleving.
Daarnaast, zegt de senior researcher van het International Centre for Counter-terrorism (ICCT) in Den Haag, staat het haaks op onze grondwet om Nederlandse staatsburgers aan hun lot over te laten. “Terwijl we weten dat ze hulp nodig hebben. Kinderen hebben niet voor de verschrikkelijke situatie gekozen waar ze nu in zitten.” Volgens schattingen zitten tientallen Nederlandse vrouwen, vaak met hun kinderen, vast in kampen van de Koerden.
Na het uit elkaar vallen van het kalifaat zijn veel vrouwen van IS-strijders – veelal met hun kinderen – naar Koerdische kampen in Noord-Syrië gevlucht. Daar zitten ze vast in gevangenkampen, vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Deze week nog kwam via het radioprogramma De Nieuws BV naar buiten dat IS-vrouwen teruggestuurd worden naar het strijdgebied en daar worden geruild voor Koerdische strijders. Daar zouden ook Nederlandse vrouwen bij zitten.
“Niet verbazend”, aldus Van der Heide. “De Koerden hebben al eerder landen gevraagd hun mensen terug te nemen. De kampen zorgen voor een grote belasting. De Koerden zitten met de vrouwen in hun maag, ze willen dat ze vertrekken.”
Maar het kabinetsbeleid is dat Nederlandse Syriëgangers geen actieve hulp krijgen van de overheid om terug te keren. Ze worden dus niet opgehaald uit onveilig gebied. Het idee is dat ze na vrijlating uit de kampen naar Turkije gaan en zich zelf melden bij een Nederlandse post. Daarna kunnen ze onder begeleiding naar Nederland terugkeren, waarna ze direct worden aangehouden.
Dat gebeurde met de vorige maand teruggekeerde 22-jarige Rotterdamse Melis A.. Haar vader was haar en haar zeven maanden oude zoontje komen halen. Bij aankomst op Schiphol is zij direct vastgezet en dat zit ze nog steeds.
Door: Thijs Kroezen
Hoop je op meer Dragons’ Den? Investeer nu! Klik hier.
U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen
De Europese Unie bestelt mogelijk geen nieuwe coronavaccins van farmaceut AstraZeneca vanwege de herhaaldelijke vertragingen in de leveringen van het vaccin tegen het coronavirus. Dat…
Lees meerEr liggen in totaal 50 coronapatiënten meer in de Nederlandse ziekenhuizen vergeleken met zaterdag. In totaal zijn nu 2478 patiënten met Covid-19 opgenomen, meldt het…
Lees meerIn Delft zijn zondag enkele uren voor de bekerfinale in Rotterdam tussen Ajax en Vitesse honderden voetbalsupporters slaags geraakt. Het zou gaan om een confrontatie…
Lees meerHet Vondelpark in Amsterdam is zondagmiddag tijdelijk afgesloten omdat het er te druk is. Dat meldt de gemeente Amsterdam op Twitter. Mensen worden niet uit…
Lees meerTussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8600 nieuwe coronagevallen geregistreerd door het RIVM. Een etmaal eerder waren dat er 8301. Dat aantal is bijgesteld, aanvankelijk ging…
Lees meerPvdA-Kamerlid Attje Kuiken vindt dat mensen moeten kunnen kiezen voor het Janssen-vaccin, ook als er restricties op komen. Dat zegt Kuiken in WNL Op Zondag…
Lees meerDe vrouw die zaterdagavond meerdere keren door een auto werd aangereden in Amsterdam-Noord, had vermoedelijk kort daarvoor ruzie over de aankoop van een mobieltje. Het…
Lees meerDe gemeente Breda heeft het kabinet gevraagd of het nog steeds achter het testevenement 538 Oranjedag staat. Dit na de ophef die is ontstaan over…
Lees meerCommandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim vindt dat een toekomstig kabinet meer moet investeren in Defensie. Volgens de nieuwe bevelhebber is de continuïteit van de krijgsmacht…
Lees meerVoorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, Hubert Bruls zal – afhankelijk van de uitkomst van het Catshuisoverleg vandaag – pleiten om wel op…
Lees meerIn het Zeeuwse dorp Zuidzande zijn twee agenten gewond geraakt toen ze een verdachte wilden aanhouden. Dat meldt de politie. Na een melding over een…
Lees meerEen petitie van medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda tegen de komst van het 538 Oranjedagfeest is zondagochtend 100.000 keer getekend. Om kwart over…
Lees meerWat is er nog over van de festivalbranche? “Er wordt veel pijn geleden. Veel bedrijven zijn technisch al failliet”, zegt Berend Schans, directeur van de…
Lees meerVolgens toerismedeskundige Ko Koens moeten toeristische trekpleisters op zeer lokaal niveau bekijken wat zij uit toerisme willen halen. “Je moet als bestemming kijken wat je…
Lees meerDe horeca is pislink over de 7,50 euro die hun klanten voor een sneltest moeten betalen. Dat is volgens mediadeskundige Mark Koster hét nieuws van…
Lees meer