‘Mensen die voor de boerka kiezen wijzen onze rechtsstaat en westerse samenleving af’
De Britse oud-premier Boris Johnson kwam deze week in opspraak door zijn column voor The Sunday Telegraph. In de column stelt Johnson dat hij tegen een geheel boerkaverbod is, maar vergelijkt hij het kledingstuk met een brievenbus. Ook zegt hij dat dragers aangezien kunnen worden voor bankovervallers.
In het NPO Radio 1-programma WNL Opiniemakers werd naar aanleiding van de commotie het huidige verbod op gezichtsbedekkende kleding in Nederland bediscussieerd.
Zo is over straat gaan in een boerka toegestaan, maar het dragen van het gezichtsbedekkende kledingstuk is verboden in onder meer overheidsgebouwen, scholen en zorginstellingen.
'Plicht om je gezicht te laten zien'
Telegraaf-journalist Wierd Duk ziet het liefst het Deense model: een verbod voor het dragen van de boerka de openbare ruimte. "Het is heel onprettig", reageert Duk.
"Mensen die voor de nikab kiezen geven een signaal af dat ze de rechtstaat en de westerse open liberale samenleving afwijzen. Mensen die hier willen wonen en burger willen zijn hebben niet alleen rechten maar ook plichten. Ik vind het ook een plicht om je gezicht te laten zien."
Burgerjournalist Alptekin Akdogan noemt de huidige wetgeving "half-half". "Doe het helemaal of doe het helemaal niet. Niet alleen overheidsgebouwen wel en in het openbare leven niet."
Maatschappelijke discussie
VVD-Gemeenteraadslid in Hilversum Haitske van de Linde vindt het terecht om een maatschappelijke discussie te hebben over gezichtsbedekkende kleding. "We vinden het met elkaar volkomen logisch dat je ook niet in je nakie op straat gaat lopen."
"Je zou er ook gek van opkijken als iemand permanent met een integraalhelm op gaat lopen. Als dat dat gebeurt vanuit het moslimgeloof moeten we dat met elkaar blijkbaar allemaal normaal vinden? Dat vind ik niet. Ik vind het normaal dat je in het maatschappelijk verkeer gewoon elkaar kunt aankijken."