main-logo NPO Start
Word lid
Foto: ANP
10 augustus 2018 — 16:25

Nederland telt vanaf 2019 25 gemeenten minder

Nederland telt vanaf volgend jaar 25 gemeenten minder. Zijn het er nu nog 380, vanaf 1 januari 2019 zijn het er door gemeentelijke herindelingen nog maar 355, meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Zo gaan het Limburgse Nuth, Onderbanken en Schinnen op in de nieuwe gemeente Beekdaelen. In Noord-Brabant wordt de gemeente Altena gevormd door Aalburg, Werkendam en Woudrichem.

West Betuwe ontstaat uit de samenvoeging van het Gelderse Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal. In de provincie Utrecht wordt per 1 januari Vijfheerenland gevormd door samenvoeging van Vianen met de twee Zuid-Hollandse gemeenten Zederik en Leerdam.

Haarlemmermeer en Noardeast-Fryslân

In Noord-Holland gaan Haarlemmermeer, Haarlemmerliede en Spaarnwoude samen verder als de gemeente Haarlemmermeer. Noardeast-Fryslân is een nieuwe gemeente in Friesland, bestaande uit Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland en Nieuwkruisland.

In de provincies Zuid-Holland en Groningen ontstaan zelfs twee nieuwe gemeenten. De Zuid-Hollandse gemeente Hoeksche Waard wordt gevormd door Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen. Molenwaard en Giessenlanden gaan samen op in Molenlanden.

Groningen

In Groningen ontstaan Het Hogeland (Bedum, De Marne, Eemsmond en Winsum) en Westerkwartier (Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn en de dorpen Ezinge, Feerwerd en Garnwerd).

“In totaal twaalf herindelingsverzoeken zijn goedgekeurd door de Eerste Kamer”, zo licht een woordvoerster van de VNG toe aan het ANP. “Daar zijn in totaal 37 gemeenten bij betrokken.”

Door: Sikko Debbenhof

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Donderdag in Goedemorgen Nederland

  • Fractievoorzitter van D66 Rob Jetten is te gast over zijn plannen voor Europa.
  • Amerikadeskundige Willem Post over de presidentsverkiezingen in 2020, waarbij democraat Joe Biden zich hoogstwaarschijnlijk voor de derde keer kandidaat zal stellen.
Donderdag vanaf 7.10 uur

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Lucky Fonz III is terug! Met zijn nieuwe album Multimens laat de de Amsterdamse troubadour weer van zich horen. Met de bijbehorende tour speelt Otto Wichers, zoals Lucky Fonz heet, door heel Nederland. Wat komt er bij zo’n tour kijken? Luister om 00.00 uur naar ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2!

Vannacht om 00.00 uur
Koopwoningen in maart 7,7 procent duurder

De prijs van koopwoningen lag in maart van dit jaar 7,7 procent hoger dan in diezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het…

Lees meer

OPINIE: Abdelkader Benali slaat anti-racisme-drammers om de oren en krijgt veel bijval

Schrijver Abdelkader Benali heeft het helemaal gehad met de anti-racisme-drammers in ons land. Via Twitter spuwt hij zijn gal over wat hij noemt “gestoord volk”….

Lees meer

Vijf gewonden door frontale botsing met brandweervoertuig in Baarn

Een brandweervoertuig botste dinsdagmiddag in Baarn frontaal op een personenauto. Bij dit ongeluk raakten vijf personen gewond. De brandweer was onderweg naar een melding van…

Lees meer

Man (48) opgepakt wegens vernieling monument Nicky Verstappen

Een 48-jarige man uit Heerlen is door de politie opgepakt voor de vernieling van de gedenksteen voor Nicky Verstappen, die in 1998 vermoord werd aangetroffen…

Lees meer