main-logo
Oktar (midden) tijdens zijn arrestatie in Istanbul.
11 juli 2018 — 13:42

Turkse politie pakt sekteleider Adnan Oktar op

De Turkse sekteleider Adnan Oktar, wiens volgelingen onlangs folders verspreidden in Nederland, is vandaag door de politie in zijn thuisland opgepakt samen met 234 volgelingen.

Volgens Al Jazeera is Oktar opgepakt op verdenking van fraude, aanranding en ‘militaire spionage’.

Oktar is door de politie eerst naar een ziekenhuis gebracht voor een medische check. Op weg van de auto naar het ziekenhuis zag Oktar kans even snel iets tegen de pers te zeggen, alvorens zijn mond werd bedekt door de hand van een agent. “Dit is een samenzwering van Britse ‘deep state’!” had Oktar gezegd.

LEES OOK: Turkse sekteleider Adnan Oktar verspreidt anti-Koerdische folders in Apeldoorn

Aanhangers van Oktar verspreidden eerder dit jaar (en vorig jaar) folders waarin de Koerdische guerilla-beweging PKK werd vergeleken met Hitler. De folders werden door brievenbussen gegooid in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Gouda.

LEES OOK: ‘Verspreiden anti-PKK-folder door Turkse sekte niet strafbaar’

Oktar is leider van een beweging die een soort zelfbedachte kruising tussen Turks nationalisme en de islam predikt. Hij zendt uit via een eigen tv-kanaal, waar hij zich laat omringen door knappe jonge vrouwe die hij aanduidt met ”kittens’.

De cultusleider staat bekend om het versturen van boeken over de evolutietheorie (die hij ontkent): hij stuurde onder meer exemplaren van zijn magnum opus naar Amerikaanse congresleden.

Door: Tim Berbers

Word ook lid van WNL en houd de NPO in evenwicht! Klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Stand van Nederland

In Nederland is steeds meer vraag naar halalproducten. In 2015 werd er bijvoorbeeld nog voor 2,9 miljoen aan halalvlees omgezet, dit jaar is dat al 6,7 miljoen. Ook trendy kleding, voor met name moslimvrouwen, wordt steeds meer verkocht. Stand van Nederland over de waarde van de halalindustrie.

Asuman Eroglu heeft kledingwinkel voor moslima’s: ‘Je wil een hoofddoek dragen, maar er toch modieus uitzien’

Asuman Eroglu verruilde haar baan als economie-docente op een middelbare school voor haar eigen winkel in modest fashion, een populaire kledingstijl voor moslima’s. Het idee…

Lees meer

Bestuur 50plus ligt onderling overhoop: ‘Kan leidende rol niet waar maken’

Er is openlijk ruzie uitgebroken in het hoofdbestuur van 50PLUS, dat onder meer bestaat uit partijvoorzitter Geert Dales. Het bestuur wil af van bestuursleden en…

Lees meer

BREAKING: Kabinet stemt in met concept Brexit-verdrag

Het Britse kabinet heeft ingestemd met het uittreed-verdrag dat premier Theresa May heeft voorgesteld. Dat heeft de premier net gezegd na urenlang overleg met haar…

Lees meer