WNL

‘Hogeschool blokkeert artikel over genocide vanwege dreiging uit Turkse gemeenschap en DENK’

De Enschedese Saxion Hogeschool zou een artikel hebben geblokkeerd dat ging over de Aramese Genocide ten tijde van het Ottomaanse Rijk.

De Aramese Genocide is de benaming voor de volkerenmoord op de Assyrische christenen ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. De genocide vond plaats in dezelfde tijd als de Armeense en kwam eveneens uit de koker van de Ottomaanse regering (gevormd door de Jonge Turken), maar is minder bekend.

Put gevuld met lijken

Studente Shayno Numansen ging op zoek naar de geschiedenis van haar familie (haar vader is Chaldeeër, haar moeder Aramees) en kwam daarbij terecht in het zuidoosten van Turkije, weet de Telegraaf.

“Mijn overgrootvader werd gespaard vanwege zijn blauwe ogen, maar meegenomen als slaaf. Ook zijn zus overleefde, maar aan moederskant waren zij de enigen. Een overgroottante van mijn vader zag dat de familie werd uitgemoord en sprong wanhopig in een diepe put, die bleek gevuld met lijken. Zo overleefde ze.”

Numansen gaf een interview over haar documentaire aan de krant van de hogeschool, maar de publicatie daarvan werd op het laatste moment ineens in getrokken.

Ze zegt tegen de Telegraaf dat Saxion het artikel over documentaire niet extern wilde publiceren vanwege ‘dreiging uit de Turkse gemeenschap in Twente en de partij DENK’.

Niet bang

De docenten van haar eigen media-opleiding steunen Numansen wel, en daarom mag ze aan de slag met een vervolgdocumentaire. Numansen: “Het gaat vooral om het bestuur van Saxion.”

“Ik vind het heel kwalijk dat ik kennelijk mijn verhaal zelfs in Nederland, een vrij land, niet echt kan vertellen”, aldus Numansen.

Numansen zelf is helemaal niet bang voor negatieve reacties uit de Turkse gemeenschap. “Er zijn wel mensen die fel kunnen reageren, maar er zijn ook mensen die wel fatsoenlijk in gesprek willen gaan.”

Door: Tim Berbers