Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Denk klaagt bij Ombudsman over Omroep WNL

Redactie

De politieke partij Denk heeft bij de Ombudsman van de NPO geklaagd over berichtgeving in het Omroep WNL-programma Goedemorgen Nederland en op de website van Omroep WNL.

Volgens Denk is er meerdere malen onterecht geen wederhoor gevraagd bij de partij. De Ombudsman oordeelt echter anders. "Bij een verslag van feitelijke aard – wat diverse van de aangedragen artikelen zijn – is het halen van wederhoor geen verplichting. Ook wanneer sprake is van een opinie, recensie of column is wederhoor niet verplicht. De eis tot het halen van wederhoor is dus volgens de journalistieke standaarden die de ombudsman hanteert niet terecht."

De Ombudsman geeft Denk wel gelijk over het artikel 'Denk-Kamerlid Öztürk kamer uitgezet wegens verstoring na debat Armeense genocide'. Özturk werd namelijk niet de Kamer uitgezet, maar aangespoord deze te verlaten, concludeert de Ombudsman.

Studiogasten WNL

In de klacht aan WNL geeft DENK een aantal voorbeelden van uitspraken van studiogasten in Goedemorgen Nederland waar volgens de partij correctie dan wel kritische bevraging op zijn plaats geweest zou zijn.

Volgens de Ombudsman zijn er echter een paar type studiogasten. "Een studiogast kan onderwerp van het nieuws zijn", "een studiogast kan ook deskundig zijn en uit hoofde van haar (lees ook: zijn) functie om haar informatie over of duiding van een bepaald dossier gevraagd worden" of "een studiogast kan een opiniërende rol hebben".

Transparant zijn

De Ombudsman over Goedemorgen Nederland: "In dit programma hebben deskundigen en duiders ook een duidelijk liberaal-conservatieve inslag. Hierop rust geen verbod. Wel mag van een duider (en zeker een deskundige) worden verwacht dat deze zich op feiten baseert. Verder is duiden interpreteren, en daar zal vaak een achterliggende overtuiging een rol spelen en als zodanig herkenbaar zijn. Het is zaak als omroep of programma transparant te zijn welke signatuur dat is. En dat is bij WNL het geval."

"Samenvattend stelt de ombudsman dat er bij de in de klacht beschreven zaken een aantal malen geoorloofd sprake is van het voluit gebruiken van de aan een opiniërende gast principieel toegestane ruimte."

"Daarnaast is voor de feitelijke berichtgeving het halen van wederhoor niet noodzakelijk. Wel is in een artikel (en de kop ervan) sprake geweest van een feitelijke onjuistheid, en is kritischer bevraging – ook van opiniërende gasten – opportuun. Daarbinnen mag en moet de signatuur van een omroep of programma ten volle geëtaleerd en benadrukt worden, in dit geval een liberaal-conservatieve. Want voor het tonen van de veelheid aan stromingen is een pluriforme publieke omroep bedoeld. Uiteraard dienen fouten gecorrigeerd te worden, maar de ruimte voor de (scherpe) opinie dient te allen tijde te worden beschermd."

Lees hier het volledige artikel van de Ombudsman.

Boycot

Denk besloot eerder om Omroep WNL te boycotten, wegens het uitnodigen van rechtsgeleerde Afshin Ellian. Dat was op 16 maart 2017. Iedereen keer als Ellian zou aanschuiven om de partij "te bashen" hoefde de redactie Tunahan Kuzu "zes maanden niet te bellen of te sms’en". Ellian noemde de partij destijds "een achterlijke Midden-Oosten-partij".


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau