‘Nieuwe eigenaar gebouw Unilever heeft banden met Bahreinse overheid’
Het hoofdkantoor van Unilever is via een Britse dochteronderneming in handen gekomen van een Bahreinse 'shariabank', die deels wordt gecontroleerd door de overheid van de conservatieve Golfstaat.
Dat schrijft journalist Arno Wellens op Follow The Money.
Al Khalifa
Het pand is opgekocht door een bedrijf genaamd Aegila Capital, waarvan de officiële CEO Abdullah Khalifa Salman Ahmed al Khalifa is, een lid van het adellijke huis dat al sinds de achttiende eeuw het ministaatje Bahrein bestiert.
Aegila Capital heeft twee grote aandeelhouders, waarvan eentje BBK heet en in handen is van een Koeweitse 'shariabank'. Wellens laat zien dat de ceo van dit bedrijf, Abdullah Janahi, tevens voorzitter is van een shariabank in Zwitserland, genaamd Dar al-Maal al-Islami Trust (DMI).
DMI is gelinkt aan de Al Taqwa Bank (gesitueerd op de Bahama's), die in 1982 werd opgericht door Faisal al Saud, lid van het koninklijke huis van Saudi-Arabië. Al Saud kreeg in 1991 een kapitaalinjectie van 50 miljoen dollar voor zijn bank, van niemand minder dan mede-Saudi Osama bin Laden.
Radicale islam
Volgens Wellens komt een deel van het geld terecht in Bahreinse en Koeweitse staatskassen. De landen financieren moskeeën in bijvoorbeeld Nederland.
"De huur die Unilever nu betaalt, gaat linea recta de begroting van landen als Bahrein en Koeweit in", aldus Wellens in het stuk. "Het laatste land sponsort in het geniep radicale moskeeën in Nederland, zoals de Al Tawheed Moskee in Amsterdam-West."