main-logo NPO Start
Word lid
ANP
Goedemorgen Nederland - 12 juni 2018 — 11:33

Boerkaverbod Nederland binnen handbereik: ‘voldoende steun’

Na meer dan dertien jaar discussie lijkt er daadwerkelijk een boerkaverbod te komen in Nederland. Het wetsvoorstel wordt vandaag behandeld in de Eerste Kamer en kan waarschijnlijk rekenen op een meerderheid, schrijft het AD.

Gezichtsbedekkende kleding tast volgens het kabinet het veiligheidsgevoel van mensen aan en belemmert onderlinge communicatie, waardoor de ‘veiligheid in gevaar komt’.

Boerkaverbod: boete 400 euro

Als de wet wordt aangenomen, komt er een boerkaverbod in het onderwijs, de zorg, het openbaar vervoer en in overheidsgebouwen. Op het dragen van een boerka in die instellingen komt een boete te staan van maximaal 400 euro.

Het verbod geldt ook voor gezichtsbedekkende kleding als bivakmutsen en integraalhelmen. Ook een niqaab, waarbij de ogen nog zichtbaar zijn, is verboden.

Geen boerkaverbod op straat

Het boerkaverbod is sinds 2005 een heet hangijzer. Een eerder plan om de gezichtsbedekking op straat te verbieden vindt het kabinet in strijd met de vrijheid van godsdienst. In landen als Oostenrijk, Denemarken, België en Frankrijk geldt wél een straatverbod.

LEES OOK: Denemarken gaat boerka’s verbieden

Door: Max Pijnenburg

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

In het online satireprogramma Klikbeet laat actrice en cabaretière Eva Crutzen zien dat ze op een wel heel realistische manier de dronken fitgirl speelt. Maar ze schittert op dit moment ook in de theaters met haar eigen solovoorstelling ‘Opslaan als’. Hoe grappig vindt zij zichzelf eigenlijk? Je hoort haar vannacht in gesprek met Carolien Borgers om 00.00 uur op NPO Radio 2.

Vannacht om 0.00 uur op

Terugkijken: Goedemorgen Nederland:

VVD-leider Mark Rutte is samen met EU-lijsttrekker Malik Azmani te gast over hun plannen voor de EU. Zo willen zij onder andere zorgen voor meer opvang in de regio voor asielzoekers. Ook te gast is de topman van het Openbaar Ministerie Gerrit van der Burg over het nieuwe televisie-programma Misdaadcollege.

AIVD telt steekpartij Malek F. niet mee als jihadistische aanslag

Gisteren maakte de AIVD bekend dat er in afgelopen vijftien jaar 112 aanslagen hebben plaatsgevonden in westerse landen met een jihadistisch motief. Drie aanslagen in…

Lees meer

Woningprijzen in april weer 7,7 procent gestegen

De prijs van bestaande koopwoningen is vorige maand weer toegenomen. In april waren huizen 7,7 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat meldt…

Lees meer

Staatssecretaris Harbers verwacht af te treden na ophef misdaadcijfers asielzoekers

Staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) verwacht af te treden nadat er ophef is ontstaan over misdaadcijfers onder asielzoekers. Het debat in de Tweede Kamer over die…

Lees meer

Vermoedelijke commandant terroristische Jabhat al-Nusra aangehouden in Kapelle

Een vermoedelijke commandant van de terroristische groepering Jabhat al-Nusra is aangehouden in het Zeeuwse Kapelle. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Het gaat om een…

Lees meer