main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 9 juni 2018 — 21:01

Zoveel kost een asielmigrant de Nederlandse schatkist: ‘Dat zijn forse bedragen’

De bevolking groeit, vooral door immigratie. Wat voor invloed heeft dat op onze economie? Wiskundige Jan van de Beek doet onderzoek naar wat het betekent voor de schatkist als er een immigrant naar Nederland komt. “Uit onderzoek blijkt dat het voor niet-westerse immigranten een negatief sommetje is”, aldus Van de Beek in het radioprogramma Stand van Nederland op NPO Radio 1.

“Je kunt gewoon een sommetje maken wat mensen over hun hele leven bijdragen aan de schatkist, en wat ze ontvangen aan uitkeringen en pensioenen”, zegt Van de Beek. Het CPB bracht in 2003 een rapport uit waarin zij keken naar de kosten van een niet-westerse migrant. “Zij kwamen uit op ongeveer 50.000 tot 100.000 kosten voor de schatkist”, zegt van de Beek.

De wiskundige probeert momenteel in zijn onderzoek onderscheid te maken tussen migranten die naar Nederland komen voor asiel en gezinshereniging, en de degenen die komen voor arbeid of studie. Met name bij mensen die hier komen voor asiel ziet hij een ‘hoge uitkeringsafhankelijkheid’. “De kosten die dat met zich mee brengt zullen veel hoger zijn dan de 50.000 tot 100.000 waar ik het net over had. Dan moet je eerder denken aan een paar ton per persoon.”

Eén miljoen euro

Van de Beek rekent even voor: “Stel dat het sommetje voor de gemiddelde asielzoeker uitkomt op een kwart miljoen. Je hebt één primaire asielmigrant en die neemt ook nog een volgmigrant mee. Dan worden er nog twee kinderen geboren. Als je dan kijkt naar de kosten over twee generaties, dan kom je uit op een bedrag van één miljoen.”

Van der Beek houdt nog wel een slag om de arm: “Dat is een voorzichtige schatting. Dat kan ook veel meer of veel minder zijn, dat moeten we nog uitrekenen. Maar in die orde van grootte moet je denken. Dat zijn forse bedragen.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is vintage nog een koopje?

Kringloop stoffig? Nee hoor. Veel millennials struinen kringloopwinkel na kringloopwinkel af om unieke spullen op de kop te tikken. De prijzen vliegen omhoog, dus is vintage nog wel een koopje?

Presentator Tanja Kok gaat uit op onderzoek, in Stand van Nederland: Generatie Next.

Vrijdag 23.10 uur

Diefstal in de thuiszorg

Onlangs is de thuiszorgmedewerkster door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf. Hoe vaak komen diefstallen in de (thuis)zorg voor? 

De dementerende moeder van Sophie Keulemans is door de thuiszorgmedewerkster bestolen van sieraden. Ze doet haar verhaal. Presentator Maaike Timmerman gaat ook in gesprek met particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg.

Vrijdag, 19.00 uur
Boa seksueel geïntimideerd door drugsgebruiker: ‘Hij pakte zijn geslachtsdeel vast’

Naroepen, ongepaste opmerkingen maken en nafluiten: sinds 1 juli is straatintimidatie strafbaar. “Een positieve ontwikkeling”, zegt een Utrechtse boa in het WNL-programma Het Misdaadbureau. Ze…

Lees meer

Vicepremier Agema (PVV) heeft spijt van opmerking over ‘stoer doen’

PVV-vicepremier Fleur Agema komt terug van haar uitspraak dat ze nog wel wil zien wie “zo stoer is” om het staatsnoodrecht tegen te houden. “Dat…

Lees meer

Alexandra van Huffelen wil met D66 naar het midden: ‘Mensen teleurgesteld in extremen’

Als Alexandra van Huffelen de nieuwe voorzitter van D66 wordt, wil ze met de partij naar het midden. Dat vertelt de oud-staatssecretaris (Koninkrijksrelaties en Digitalisering)…

Lees meer

Jongeren willen tweedehands spullen, vintage populair: ‘Steeds meer mensen vinden het normaal’

Steeds meer Nederlanders kopen tweedehands spullen, met name jongeren. De aanvoer naar kringloopwinkels gaat af en aan en ook steeds jongere mensen komen graag langs…

Lees meer