Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Moszkowicz: ‘Grootste frustratie is dat agenten op hun woord worden geloofd’

Redactie

Te vaak worden verdachten veroordeeld op basis van foute verklaringen en agenten zouden minder vaak op hun ogen moeten worden geloofd. Dat zegt strafrechtadvocaat Yehudi Moszkowicz in 't Wordt Nu Laat op NPO Radio 2.

"Pas geleden heb ik een verdachte bijgestaan die ervan werd verdacht een fietsenmaker in Amsterdam te hebben doodgestoken, een zaak die best wel wat media-aandacht heeft gekregen. Hij is veroordeeld tot twintig jaar gevangenis, maar is in hoger beroep gegaan."

Tegenstrijdige verklaring

In die zaak heeft iemand een verklaring afgelegd die zeer tegenstrijdig is, zegt Moszkowicz. "Er was een verklaring van iemand die zoveel tegenstrijdigheden in zijn verklaring had dat het overduidelijk niet de waarheid is. Toch heeft de rechtbank hem daarop veroordeeld."

Het gebeurt in Nederland vaker, meent de strafrechtadvocaat. "Als je in de Verenigde Staten voor een jury zou staan en iemand op één leugen zou betrappen wordt hij vrijgesproken."

"Hier in Nederland zeggen ze: er zijn tien leugens in die verklaring, maar in de drie daarop volgende verklaringen het belastende wel volgehouden. Dat is iets waar je als advocaat zo vaak tegen aan loopt in Nederland."

'Groot deel van vertrouwen in de politie verloren'

De grootste frustratie van Moszkowicz is dat agenten op hun woord worden geloofd. "Ik maak zo vaak mee dat uit verklaringen van mijn cliënten, dingen die ik niet mag vertellen, blijkt dat wat agenten vertellen niet waar is, of dat ze met blauw oog en een gescheurde lip in de cel zitten en dat de agent zegt: 'ik heb bij de arrestatie niet mishandeld hoor'. Ik ben daardoor een groot deel van het vertrouwen in de politie verloren."

Volgens de advocaat hebben sommige agenten oogkleppen op. "Heel veel agenten denken: 'we hebben hem', en willen dat de zaak wordt afgerond", aldus Moszkowicz.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau