main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ter illustratie
31 mei 2018 — 17:42

‘As Soennah-moskee overtreedt regels maar wordt niet aangepakt’

De omstreden As Soennah-moskee overtreedt de voorwaarden voor religieuze instellingen met een ANBI-status. Door die status ontvangt de moskee veel belastingvoordeel. Ondanks de overtredingen wordt de status niet afgepakt, liet staatssecretaris van Financiën Menno Snel vandaag in een brief weten aan de Tweede Kamer.

Door de ANBI-status kan de Haagse moskee al zo’n tien jaar lang alle giften aftrekken van de belasting. Goede doelen met een ANBI-status die geen overzicht publiceren van hun giften, verliezen hun status en dus hun recht op belastingvoordeel. Ondanks dat de moskee nergens een overzicht heeft gepubliceerd, wordt de status niet ingetrokken, zo geeft de staatssecretaris nu toe.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt spreekt van een ‘vrijbrief’ voor religieuze instellingen. Bij religieuze ANBI’s wordt de status nooit afgepakt, in tegenstelling tot andere goede doelen. Omtzigt pleit voor harder optreden van de Belastingdienst, die toeziet op de naleving van de regels voor ANBI’s.

LEES OOK: ‘As Soennah-moskee gebruikte mogelijk belastinggeld voor promofilm vrouwenbesnijdenis’

De As Soennah-moskee kwam onlangs negatief in het nieuws toen bleek dat zij een filmpje hadden gemaakt waarin zij pleiten voor vrouwenbesnijdenis. “Als dat filmpje met een gift gemaakt is, dan is dat voor 52% gesubsidieerd door uw en mijn belastinggeld”, zo zei Omtzigt eerder deze maand in WNL Haagse Lobby.

Staatssecretaris Snel schrijft verder naar de Tweede Kamer dat de uitingen van de moskee ‘in strijd zijn met het algemeen belang’. Toch betekent dat niet dat de moskee daardoor de ANBI-status verliest, zo laat de staatssecretaris weten. Om de status te verliezen moet uit onderzoek van de Belastingdienst blijken dat de moskee niet aan de wettelijke eisen voldoet. Volgens die eisen moet 90% van de gefinancierde activiteiten het algemeen nut dienen. Welke activiteiten van de moskee daaronder vallen is nog onduidelijk, zo meldt het AD.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer